Новата година резервирана през юни, кувертът скача заради нови здравни разпоредби

Резервираме хижи и къщи за гости за Нова година най-малко шест месеца предварително, това заявиха собственици на места за настаняване в страната. Справка в онлайн платформите за резервации показва, че два месеца преди празничната вечер възможностите за резервации са почти изчерпани, а търговци качват цените на кувертите заради новите здравни разпоредби.

Според директора на Института за анализи и оценки в туризма (ИАОТ) Румен Драганов през периода 22 декември – 2 януари на път ще потеглят около 500 000 нашенци.

Коледа традиционно се отбелязва в тесен семеен кръг, затова очакваните пътувания ще са с цел посещение на близки. Сред най-предпочитаните дестинации за „корпоративната“ Нова година у нас ще бъдат ски курортите, СПА и балнео комплексите, а също и обектите за културно – исторически туризъм.

„Най-търсени остават

къщите за гости, малките семейни хотели и корпоративните хотели,

които са добре познати на вътрешния пазар“, смята Драганов.

Макар пандемията от COVID-19 отново да затваря граници и ограничава пътувания, експертът бе категоричен, че няма да липсват българи, които ще прекарат студените почивни дни извън страната. Според него те ще се насочат главно към близки дестинации, където няма задължително изискване за карантина или отрицателен PCR тест.

„Покрай Нова година много хора ще се съберат със семейство и близки, ако мерките го позволяват“, поясни той, като допълни, че за момента налаганите карантини в различни страни са валидни до средата на месец ноември.

Прогнози на ИАОТ сочат, че настаняването излиза средно между

75 и 250 лв. на вечер за един човек.

Така например за 3 нощувки със закуски и вечери във фамилна къща в Банско трябва да броим 280 лв. на човек. В офертата е включена още празничната вечеря и жива музика. Мястото обаче отдавна е резервирано, а като алтернатива собствениците предлагат да настаняват своите в гости в близък семеен хотел. В мрежата „висят“ още редица оферти за Нова година в Пампорово, Велинград, Кърджали и Смолян.

Сред предложенията в Боровец пък са малки дървени къщички за четирима, чиято цена започва от 273 лв. на вечер без включена храна. Към цената на нощувката задължително трябва да доплатим новогодишен куверт в ресторан – 160 лв. за възрастен и 80 лв. за дете от 4 до 13 години.

„Във всички случаи ще имаме по-високи цени, тъй като и търсенето нараства. Освен на голям интерес, те се дължат и на намаляването на броя на местата“, продължи експертът, като допълни, че кувертите

започват от 45 и стигат до 235 лв.

Цените варират спрямо от предлаганото меню – докато на места то включва пилешка пържола със сос, на други то може да е патица с кестени.

Припомняме, че според новата заповед на здравния министър Костадин Ангелов заведенията за хранене и развлечения трябва да осигурят дистанци от 1.5 метра между облегалките на столовете на две съседни маси. Не се допускат и повече от 6 души на една маса.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *