Новата заповед: С маска и в аптеките, без шумни сватби до 30 юни

Новата заповед: С маска и в аптеките, без шумни сватби до 30 юни

Здравният министър Кирил Ананиев издаде четири заповеди, в които са разписани новите правила и мерки във връзка с коронавируса. Те ще важат до края на извънредната обстановка, която бе удължена до 30 юни.

Според първоначалната заявка задължителното носене на маски трябваше да остане само в градския транспорт. В заповедта на Ананиев обаче е посочено, че с лични предпазни средства трябва да влизаме също в аптеките и болниците. На всички други обществени места, особено на закритите, носенето на маска остава препоръчително.

Другата нова заповед ограничава провеждането на групови празненства на закрито с присъствието на повече от 10 души. Така шумните сватби, балове и кръщенета не са разрешени поне до края на месеца. В този период не могат да започнат работа и дискотеките, пиано-баровете и нощните клубове. Със същата заповед обаче се разрешава провеждането на спортни мероприятия на открито и закрито при заетост на местата до 50% от общия им капацитет. Зрителите обаче трябва да са настанени най-малко през една седалка или при дистанция от 1,5 м. Същото условие важи и за провеждането на конгреси, конференции, семинари и изложения, както и културно-развлекателни мероприятия, включително театри, концерти, сценични прояви, занятия от танцовото, творческото и музикално изкуство.

Що се отнася до пристигащите у нас – всички лица от Швеция, Великобритания, Ирландия, Белгия, Португалия и Нидерландия, както и от всички трети страни (с изключение на Босна и Херцеговина, Сърбия и Черна Гора), се поставят под карантина за срок от 14 дни. Заповедта можете да видите тук.

С четвъртата заповед се намалява срокът на домашната карантина при пациенти с коронавирус след изписването им от болница. Досега те трябваше да остават в изолация за 28 дни. Според новите правила обаче, след като бъдат освободено от лечебни заведения, пациентите ще трябва да остават у дома само за 14 дни, но след получаване на един отрицателен резултат от проведено PCR изследване.

Остава в сила забраната за свиждания в болниците и специализираните институции за предоставяне на социални услуги, включително старческите домове. Валидна е и заповедта за спазване на физическа дистанция от най малко 1,5 м. между лица, които не са от едно семейства. Тя важи и за откритите обществени места, в т.ч. паркове и автобусни спирки.

Share

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *