Нова вълна ограничения в Гърция от вторник

Нова вълна от ограничения, целящи да забавят разпространението на коронавирусните инфекции – обявена от премиера Кириакос Мицотакис в събота, влиза в сила от вторник, като ще бъдат затворени барове и ресторанти във високорисковите райони и ще бъде наложено използването на маски за лице и нощен полицейски час в национален мащаб, пише Kathimerini.

Ограниченията, които трябва да се прилагат за един месец от 6 часа сутринта във вторник, целят да избегнат необходимостта от пълно блокиране в цялата страна. Едномесечният план на правителството ефективно разделя страната на две зони от сегашните четири – поставяйки региони с ниво на риск три и четири в една зона и групирайки нива едно и две, където инфекциите все още са ниски.

В зоната с по-висок риск, която включва Атика и Солун, баровете и ресторантите ще бъдат затворени – въпреки че доставките по домовете ще бъдат разрешени – заедно с кината, фитнес залите, театрите и музеите. Училищата, банките и магазините ще останат отворени. Полицейски час, от полунощ до 5 сутринта, ще се прилага в цялата страна, както и задължителното използване на маски за лице във всички обществени зони. Пътуването между регионите ще бъде разрешено, за разлика от първата блокировка през пролетта.

„Трябва да поставя здравето и безопасността на гърците над всички други съображения“, каза Мицотакис в събота. По неговите думи, ограниченията няма да „замразят“ ежедневието и се полагат всички възможни усилия, за да се избегне пълен „локдаун“. Правителството пуска и програма от 1,5 милиарда евро за бизнеса, който е принуден да затвори.

Решението за затваряне на барове и ресторанти отново беше взето, след като епидемиолозите подчертаха, че пренаселеността в техните помещения е причина за голяма част от скорошното нарастване на инфекциите. Разгледан бе алтернативен план за съкращаване на работното време, но отхвърлен поради опасения, че може да има обратен ефект, водещ до по-голяма пренаселеност.

Ключов двигател зад решението на премиера да наложи новите мерки е нарастващият натиск върху отделенията за интензивно лечение в болниците на страната, по-специално в Северна Гърция.

Например в Солун заетостта в отделенията за интензивно лечение нарасна от 10 на 60 процента в рамките на една седмица и имаше опасения, че пациентите с Covid от Северна Гърция ще трябва да бъдат изпратени в болниците в Атина, където заетостта е около 50 до 60 процента. Източници посочиха, че ако не бяха взети новите мерки, отделенията за интензивно лечение в Атика щяха да бъдат пълни след 10 до 15 дни.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *