Нова крачка към пускането на ГКПП-Клепало над Струмяни

Отварянето на границата със Северна Македония в района на община Струмяни е все по-близо! Агенция „Пътна инфраструктура“ откри обществената поръчка за избор на изпълнител за изработване на идеен и технически проект за доизграждането на участък от третокласния път III-1008 Струмяни-ГКПП „Клепало“, пише Илинден прес. По този начин ще се осигури още една пътна връзка с Република Северна Македония, като се изгради трасе с дължина около 17 км в участъка от отбивката за с. Колибите до бъдещия граничен контролно-пропускателен пункт.

Прогнозната стойност на поръчката е 1 200 000 лв. без ДДС. Срокът за подаване на офертите е до 17:30 часа на 3 август 2020 г.

Обществената поръчка предвижда и изработването на технически проект за рехабилитация на третокласния път в участъка от с. Струмяни до пътния възел при пресичането с АМ „Струма“ /от км 0 до км 0+650/. Целта е с основния ремонт на отсечката да се възстановят и подобрят технико-експлоатационните качества, да се повиши носимоспособността на пътната настилка и да се подобри отводняването.

Бъдещият изпълнител ще трябва да извърши геодезически измервания, да представи ситуационно и нивелетно решение на бъдещото трасето, идейни проекти за новите съоръжения, конструктивно обследване на съществуващите съоръжения с проектно решение за извършване на необходимите ремонтно-възстановителни работи, извършване на инженерно-геоложки проучвания и изготвяне на проект.

След близо 40 години мечтата на жителите на община Струмяни за отваряне на границата със Северна Македония е на път да се сбъдне. От години кметът Емил Илиев и местните хора настояват за пускането на ГКПП-Клепало на границата със западната ни съседка. Защото само така ще спре обезлюдяването на населените места. Проектът е от началото на 80-те години на миналия век. Македонците са направили отдавна и път до границата, и модерно КПП.

Местните хора вярват, че граничният пункт ще стимулира икономическия растеж в пограничния район. Отварянето на границата ще допринесе за нарастване на туризма и туристическите услуги в Западна България и допълнително ще сближи хората от двете страни на границата.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *