Нова лъжа! Областният и кметът опровергаха Мутафчийски: Няма огнище на коронавирус в шивашки цех в Кюстендил

Областният управител на Кюстендил Виктор Янев и кметът Петър Паунов опровергаха информацията на Националния оперативен щаб от сряда сутринта, че има огнище на зараза в шивашки цех в Кюстендил и 7 заразени там, пише в. „Струма“. Повод за пресконференцията стана изказване на председателя на Националния оперативен щаб ген. Мутафчийски, който обяви сутринта в сряда за наличието на такова огнище в местна фирма.

„Към момента няма огнище на коронавирус в шивашки цех в Кюстендилска област”, обяви областният управител Виктор Янев. Той е и председател на Областния кризисен щаб. „Искам да успокоя гражданите аз като председател на щаба, че в град Кюстендил и община Кюстендил няма огнище. Резултатите обаче не са толкова положителни по отношение на заболелите. Заемаме 3-4-то място в страната по отношение на процент заболели на човек, на заразени, на смъртност. Но пък от друга страна, на фона на това, което забелязваме в световен мащаб и в София, мисля, че положението в област Кюстендил е под средното за страната по отношение на заболяемостта.

Последните два дни чрез РЗИ сме изпратили и в референтните лаборатории, и във ВМА над 90 проби. И понеже са много пробите, те са ги разпределили, към момента имаме информация за три положителни проби днес /б.р. сряда/. Те са от Големо село, няма да съобщавам имена, но това са съпругата и дъщерята на заразения преди това жител на Големо село. Има и една проба от Кюстендил. Нямаме информация за 7 заразени за шивашка фирма. Въобще нямаме информация за шивашка фирма. Всички знаем, че в една друга фирма, нарочно не съобщавам имена, имаше от предишните дни три случая. Знаете, че при епидемиолозите при случаи над два вече се води като епидемия, нали това е цитирано като огнище”, каза Виктор Янев.

Собствениците на фирмата, която се занимава с изработка на електронни компоненти, са направили над 90 теста на работниците си, но те са били отрицателни.

„Имам личното уверение да се чуя с генерал Мутафчийски, за да изясним откъде идва изнесената информация. Ние не сме подали такава информация като Областен кризисен щаб. Може някой служител по линията да е дал грешна информация. Искам да успокоя гражданите, че нямаме огнище. Лошото е, че наистина в град Кюстендил случаите са 15 на заразените с коронавирус”, подчерта Виктор Янев. Той прикани и помоли всички граждани на област Кюстендил да се спазват мерките.

„Най-голямата мярка продължава да бъде социалната изолация. Да не се стига като това от миналата събота. Почти всички граждани излязоха по парковете. Дори и сега, видях на такова кратко разстояние – 15- 20 метра, каквото е от общината до областта, двама граждани, които не носеха маски”, уточни областният управител. Да посрещнем празниците с това, че сме българи и дисциплинирани, за сметка на всички нас.

„Единственото успокоително е това, че нямаме огнище в шивашка фирма. Това, че почни всеки ден отчитаме по един заразен, показва, че не се спазват достатъчно мерките за физическа изолация и дистанция. Самият факт, че Кюстендил е водещ в статистиката, която всяка сутрин дава щабът, е достатъчен повод за тревога. Затова много ви моля, действително всеки един от нас да положи усилия и да спазва стриктно мерките. Към момента имаме петима души с Ковид-19 в болницата, броят им не е променен – жена на 66 години в средно тежко и влошаващо се състояние, останалите четирима мъже са в стабилно състояние, останалите са в домашни случаи и не са диспансеризирани“, каза кметът Петър Паунов.

Той каза още, че има постоянно сигнали за нарушения при работата на търговски обекти и в предприятия. „В предприятията на работните места се спазва стриктно дистанцията, има и дезинфектанти, но щом дойдат почивките, се свалят маските, скъсява се дистанцията, пуши се, хората са глава до глава. В момента поне 2 метра е дистанцията, която трябва да спазваме“, каза още Паунов.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *