Нова мода: Сватби на село изместиха градските празненства

Нова мода: Сватби на село изместиха градските празненства

Пандемията от COVID-19 доведе не само до повишен интерес към покупката на селски къщи, но рязко увеличи и мераклиите да се врекат във вечна вярност не в шумния град, а в ритуалната зала на кметството в село. Причина за това са както по-ниските такси, така и мисълта, че като си купил имот и си решил да живееш там, е редно и местният кмет да те бракосъчетае. Това разказва Ивайло Данаилов, кмет на Цалапица, едно от най-големите села край Пловдив.

За шест месеца ожених толкова двойки, колкото за 5 години назад, хвали се Данаилов. Преди седмици се състояла 14-ата сватба, пише „Марица“.

„Бракосъчетаването се превръща в новото ми хоби. Много съм радостен, че вече 14 двойки от различна възраст и етноси ми се довериха да ги венчая. Чувството е страхотно. Призовавам повече двойки да направят тази крачка в живота си“, сподели с гордост Данаилов. Той е категоричен, че бракът отново е на мода, а не съжителството на семейни начала.

Едната от причините младите да изберат за церемонията залата в малките населени места е свързана и с избора им да се заживеят на село, за да отгледат децата си близо до природата, в уюта на къща с двор и градина, с екологично чисти зеленчуци. Доказателство за това бил фактът, че в Цалапица само три имота се предлагат за продажба.

„Каквото се появи на пазара, се купува“, категоричен е кметът. Според него селото му е предпочитано заради добрата инфраструктура, близостта до Пловдив и бързия достъп до автомагистрала „Тракия“. Също така цените са много по-ниски от тези на имотите в Родопската яка – в селата Марково, Белащица и Браниполе.

Когато купят къщата на село, най-често решават, че и брачният им живот трябва да започне оттук, и идват да се бракосъчетаят в кметството. Ние им предлагаме обновена и приятна зала, разказа Данаилов. И не на последно място – по-ниски такси за ритуала привличали много двойки от града без те въобще да имат някаква връзка със селото. Такава била последната сватба в Цалапица. Двойката живее и работи в Пловдив, но избрала кметът на Цалапица да ги бракосъчетае.

Въпреки че статистиката сочи по-малко сватби в провинцията заради пандемията от коронавирус, някои от селата бележат ръст. Причината е предпочитаните през лятото изнесени ритуали. Младите и техните родители решават както за удобство, така и за да не нарушават мерките срещу коронавируса, да спретнат тържеството на открито. Така избират комплекси, къщи за гости и винарни с красиви градини и басейни извън града, за да настанят гостите си, а и да празнуват на воля. Това им позволява да поканят и повече хора, отколкото биха могли да настанят в зала заради наложените епидемични мерки.

В едни от най-предпочитаните места за изнесени ритуали край Пловдив се превърнаха ресторант „Мавруда“ край Ягодово, Сватбеният дом в Крумово, градината на винарната „Вила Юстина“ в Устина и хотел​ът в Марково. Справка на „Марица“ сочи, че за селата на територията на община „Родопи“ има Общинска наредба, регламентираща цената за сключването на брак. Според нея на кандидатите да се врекат във вечна вярност до 16 часа това ще им струва 40 лв., но без ритуал. С такъв в зала, след 16 часа, цената е с 10 лв. повече. В празнични дни с ритуал в зала бракосъчетанието струва 70 лева. За изнесен ритуал се плаща 120 лева, което в града струва два пъти повече.

Все повече ни канят да организираме розови ​(10 години), сребърни (25 години), перлени ​(30 години) и златни (50 години) сватби, споделят заетите в бранша с организацията на весели събития.

Според тях кризата заради пандемията не е довела до промяна на цените. „Не, няма никакво поскъпване, защото не мисля, че е коректно да се избиват загуби чрез натоварване на други клиенти“, обяснява Ели Шопова. И допълва, че за хората от сватбения бранш сватбеното тържество не е само бизнес.

„Всички ние сме съпричастни с емоцията, която изпитват младоженци, кумове и родители. И това усещане вдъхновява и нашата работа“, смята Ели. И допълва, че много от заетите в тази сфера – декоратори, видео оператори, водещи, озвучители, както и ресторантьори и участници в шоупрограми, не били в състояние да се справят с трудната ситуация.

„Някои от тях пренасочиха усилията си в друга посока и не е ясно дали ще се завърнат в сватбения бранш. Аз съм щастлива, че все пак след юли сватбените тържества се завърнаха, и мога да кажа, че са още по-емоционални“, споделя Ели.

Share

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *