Нова поръчка за подлеза към кв. „Грамада”, вдигат цената със 170 бона

Нова поръчка за подлеза към кв. „Грамада”, вдигат цената със 170 бона

Община Благоевград за трети път обяви обществена поръчка за избор на строител на подлеза към кв. „Грамада”. Прогнозната цена на обекта е завишена със 170 000 лв. и в момента е 2 496 774,85 лв. без ДДС, пише в. „Струма“. Предишният кметски екип „Камбитов“ два пъти обявява конкурса миналата година, първия път, в края на април, поръчката бе прекратена, защото нито една фирма не прояви интерес към работата, оценена на 2 326 317 лв. без ДДС.

През лятото при повторното обявяване цената бе увеличена с 669 812 лв., явиха се две строителни обединения и в края на юли строителният косорциум ДЗЗД „Грамада Строй“ с партньори благоевградската фирма „Благоустройствени строежи“ ЕООД с управител банскалията Константин Обецанов и софийското „Инж стандарт“ ЕООД със съдружници Янка Темелкова и Таня Величкова спечелиха поръчката да строят подлеза към кв. „Грамада“. Офертата им бе 2 991 781,92 лв. с ДДС, с 4347,9 лв. по-ниска от прогнозната, обявена от общината.

Конкурентите им от „Грамада 2019“ ДЗЗД, в което участват софийското дружество „ВДХ“ АД, представлявано от Момчил Борисов, и „Хидростроителство Благоевград“ ЕООД на Емил Павлов не бяха допуснати до финала с мотив,че офертата им не отговаря на изискванията, поставени от възложителя. Финансирането на строителството на важното за по-безопасен транспортен достъп до кв. „Грамада” съоръжение е по проект „Интегриран градски транспорт на Благоевград“, по процедура за директно предоставяне на безвъзмездна финансова помощ „Изпълнение на интегрирани планове за градско възстановяване и развитие 2014-2020”, приоритетна ос 1 по Оперативна програма „Региони в растеж“ 2014-2020 г.

Предизборно през септември кметът Камбитов направи символична първа копка на важния за грамаждани обект, но със смяна на властта новата градска управа преразгледа всички конкурси и поръчки и отмени направения избор.

Мотивът, обявен от кмета Румен Томов, бе, че обявлението на поръчката не било коректно, последствията от което може да доведат до 100% загуба на евросубсидирането за общината. С риск консорциумът победител да осъди общината за неспазен договор поръчката бе отменена и сега отново за трети път се обявява. Срокът за подаване на оферти е 30 април, а предложенията ще се отворят на 4 май. Сред условията, поставени от общината, е работата за продължи до 420 дни.

Share

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *