Новите пенсионери прецакани, парите им минус 60 лева

Новите пенсионери прецакани, парите им минус 60 лева

Пенсиите, отпуснати след 1 юли, ще са минус 60 лева. Оо тази дата парите ще бъдат увеличени с 10%, но ковид добавката от 60 лева ще се прибави само към отпуснатите до този момент.

Хората, които ще излязат в заслужен отдих в следващите месеци обаче, няма да са получавали този бонус и не е ясно как ще бъдат пресметнати техните пари за старост, стана ясно след тристранката вчера. Дори и да имат същия осигурителен стаж като тези, които са се пенсионирали, примерно през юни, в техните пенсии няма да влиза ковид добавката. Проблемът няма да засегне получаващите минимална пенсия, защото тя е твърдо 467 лева. Как ще се изчисляват новоотпуснатите пенсии не е наясно дори за социалният министър Георги Гьоков, се разбра от негово изказване след тристранния съвет.

КНСБ предлагат да се махне ковид добавката от пенсиите, защото всички мерки – осъвременяване, повишаване на приноса на всяка година осигурителен стаж и корекцията от 1 октомври 2022 г. ще се прилагат върху „замърсен“ със тези суми размер на пенсията. Според синдиката правилният подход е да се запази добавката като инфлационна към всички пенсии и да се определи срокът на действието й. В противен случай ще се генерира драстична дискриминация.

120 млн. лева ще са загубите за бюджета при намаление на ДДС за хляба от 20 на 0%. Това стана ясно по време на извънредно заседание на Националния съвет за тристранно сътрудничество, където бяха обсъдени предложените от правителството мерки срещу инфлацията. Вицепремиерът Асен Василев каза, че по принцип е против диференцираните ставки, но ако ще има такива, е по-добре да са за хляба, отколкото за виното и бирата. За компенсациите за горивата той припомни, че мярката се прилага за най-ниския клас гориво А95 без добавки, за пропан-бутана, метана и дизела без добавки.

„Ако карате „Мазерати“, няма да си сипете такъв бензин, защото заради тези няколко лева, които ще спестите от бензина, ремонтите по колата ви ще бъдат драматично по-скъпи“, посочи Василев.

Председателят на Асоциацията на индустриалния капитал в България Васил Велев посочи, че механизмът, който се предлага за отстъпка на горивата, затруднява търговците – те ще трябва да кредитират тази дейност, а едва след това ще си търсят парите. От организацията са против намаляването на ДДС за централното отопление защото само една пета от гражданите в България имат централно отопление.

Share

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.