Нови мерки срещу COVID-19 в Гърция от днес, Солун с вечерен час

Нови мерки срещу коронавирус се налагат в Гърция. Властите в Солун ще наложат нощен полицейски час и ще забранят музиката в барове, кафенета и ресторанти във вторият по големина град в Гърция.

Мерките се затягат заради увеличаване на случаите на коронавирус в региона, съобщи правителството. Броят на инфектираните е достигнал плато в цялата страна, но случаите продължават да растат в Северна Гърция.

Министерството на здравеопазването обяви, че причините са две. Тръгването на децата на училище, в комбинация с ниските нива на ваксиниране в Северна Гърция.

Това доведе до запълване на 90% от леглата в интензивните отделения в Солун. Министерството даде за пример Атина, където ваксинираните са над 60 процента и броя на случаите на заразяване не се увеличава.

Министерството на гражданската защита заяви, че Солун и неговият по -широк регион, както и съседните регионални звена Халкидики и Килкис, заедно с централния град Лариса, ще бъдат преместени в ниво 4 на ограниченията за една седмица от 1 октомври.

Ограниченията в новообявените райони ще влязат в сила от утре в 6.00 часа сутринта и ще бъдат преразгледани на 6 октомври в зависимост от хода на локално развитие на пандемията.

Всички движения в зоните с комендантски час ще бъдат забранени между 1.00 и 6.00 часа сутринта, с изключение на спешни медицински случаи и работа. Забранени са и партита и други събирания на повече от 20 души, както в частна, така и в обществена среда, като глобите за нарушаване на това ограничение варират от 50 000 до 200 000 евро.

Страната съобщи за 2232 нови случаи и 33 свързани смъртни случая през последното денонощие, с което общият брой на заразените от началото на пандемията нарасна до 655767, а броят на смъртните случаи – до 14828.

Около 58% от гърците са напълно ваксинирани.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *