Нови чешми и табели „По стъпките на Самуиловите войни“

Оказва се, че във време на пандемия, все пак се случват добри и позитивни дела. Доброволци от петричкото село Ключ освежиха маркировката, поставиха нови табели и изведоха две чешми по трасето на популярния туристически маршрут „По пътя на Самуиловите войни“.

„Идеята беше да освежим пътеката „По стъпките на Самуиловите войни“. Направихме го със седем доброволци от селото, като спазихме всички предпазни мерки – бяхме с маски, ръкавици и на дистанция един от друг“ – съобщава за Радио Благоевград Денка Кимова, една от доброволците.

Тя обясни, че заради избуялата трева и храсти, е било наложително почистването на туристическия маршрут, който е много посещаван през топлите месеци на годината, а такива предстоят.

„От Природен парк „Беласица“ ни бяха предоставили табели, които призовават за опазване на околната среда, а от „Млад планинар“ – Петрич ни предоставиха насочващи стрелки, на които пише: „По пътя на Самуиловите войни“. Поставихме всички стрелки и табели. Имаше малки чучурчета, от които ние изведохме чешми, на които също поставихме табели. Назовахме чешмите във връзка с този маршрут, като едната нарекохме „Чешма Гергевче“, защото се намира точно под местността „Гергевче“, а другата е по самия маршрут, която нарекохме „Самуилова чешма“ – уточни Денка Кимова.

Според нея, така маршрутът ще бъде по-приятен и достъпен за всички желаещи за тръгнат по стъпките на Самуиловите войни. В момента няма почти никакъв туристически поток по пътеката, което е много добре и означава, че хората са отговорни. Само по двама – трима от местните си позволяват да се разхождат.

„Все още не знаем, дали тази година ще се проведе Седмият Национален туристически поход „По стъпките на Самуиловите войни“. Всичко зависи от това, колко дълго ще продължи пандемията, но имаме готовност да проведем тази инициатива, дори и в по-късна дата от обичайната, която е първата събота на месец октомври. Миналата година посрещнахме с хляб и сол участниците в Похода след приключването му в центъра на село Ключ, където имаше много хубава програма, получи се чудесен празник“ – коментира още Денка Кимова, която пожела на всички по-бързо да премине пандемията, за да продължат всички тези хубави мероприятия.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *