Нов опит за отдаване под наем на Стобските пирамиди разбуни местните

Нов опит за отдаване под наем на Стобските пирамиди разбуни местните

Нов опит за „приватизиране” на Стобските пирамиди разбуни местните хора. От няколко дни Стоб е като кошер заради две предложения, включени за обсъждане в дневния ред на насрочената за 1 септември сесия на Общински съвет – Кочериново, пише в. „Струма“. Едното е свързано с това да бъде отдаден под наем общинският имот, върху който се намират Посетителският център и паркингът за туристи, които ползват основната екопътека към природния феномен, а другото – за обявяване на алеята за инвалиди за частна общинска собственост.

Двете точки така са формулирани, че един обикновен човек не би разбрал, че се отдават под наем Стобските пирамиди, алармираха хора от селото. Зад текста „обявяване за частна общинска собственост на недвижим имот, част от алея, с площ от 42,00 кв.м, придаваем към УПИ V-226, кв. 23, представляващ 42/512 ид. ч. от същия имот по плана на с. Стоб, общ. Кочериново“ вещите с „общинския“ език разгадали, че става въпрос за пътеката за инвалиди, което е най-вероятно стъпка към последващото й отдаване под наем.

А следващата точка, предложена за обсъждане от общинския съветник Георги Ценев, гласи: „Откриване на процедура за отдаване под наем на УПИ № II-507, кв. 1 по действащия регулационен план на с. Стоб – частна общинска собственост, ведно с част от находящата се в него едноетажна масивна сграда, „Посетителски център”, заедно с част от паркинг, публична общинска собственост, находящ се в поземлен имот, идентификационен № 69261.501.26, и поземлен имот, идентификационен № 69261.501.37, съгласно действащата КККР на с. Стоб на Закона за общинската собственост чрез публично оповестен конкурс“.

Потърсен за коментар, кметът на село Стоб Георги Ставрев заяви, че никой не го е информирал, че Стобските пирамиди отново са в дневния ред на ОбС – Кочериново.

„Преди един ден научих, че нещо ще се обсъжда, и останах много изненадан, тъй като никой не ме търсил. Нямам представа каква точна е идеята на общината, защото така е завоалирано, че не става ясно. След като се запозная с конкретиката, бих могъл да имам категорична позиция”, заяви кметът Георги Ставрев.

За коментар потърсихме Боряна Сотирова, която е една от общинските служителки в Посетителския център.

„Ако прочетеш дневния ред на общинската сесия, не би разбрал за какво става въпрос. Но всъщност се готви да бъде дадена под наем екопътеката към Стобсктите пирамиди. Нямам официална информация, не знам какви са намеренията, но мисля, че като имаме такава природна даденост, е по-добре да се съхранява от общината. През тази година, въпреки че бяхме в извънредно положение заради пандемията, има траен туристически интерес към Стобските пирамиди. На практика през месеците юни, юли и август трите служителки работим по 12 часа дневно. Туристи идват както през почивните дни, така и през седмицата. Дневно минават по 100 човека. Таксите са символични – 2 лв. за възрастни, и по 1 лв. за деца и пенсионери. Каква е гаранцията, че няма да се вдигнат наемите от един бъдещ наемател и това няма да доведе до отлив на туристи? Сега повечето туристи, които отиват до Рилския манастир, съчетават разходката и с посещение на Стобските пирамиди. Какво по-хубаво от това общината да стопанисва, опазва и печели от този туристически обект…”, счита Боряна Сотирова.

На същото мнение е и Бойка Тасева, която има павилион за кафе и безалкохолни напитки под пирамидите, базиран на частен имот.

„Определено има засилен туристически интерес към Стобските пирамиди и не мога да разбера защо общината иска да се отърве от тях. Преди две години пак имаше такива опити, но се сформира инициативен комитет от местни хора, които се възпротивихме и успяхме да ги парираме. Проведе се общинска сесия, на която се взе решение да се извърши обстойна проверка от комисия относно поддръжката на екопътеката – приходите и разходите. През тези две години нищо не се направи нещата да се подобрят. Ако общината обаче не може да се справи, нека оставят на нас, хората от село Стоб, да стопанисваме пирамидите. Какво толкова има да оправиш табелите и да чистиш кошчетата за боклук? Да не се заблуждаваме, че ако дойде някой външен инвеститор, ще направи кой знае какво. Най-много да вдигне таксите за екопътеката и за паркинга. Ние от село Стоб не сме съгласни и затова на 31 август свикваме общоселско събрание”, обяви Бойка Тасева.

Припомняме, че през месец май 2018 г. бе направено предложение от общински съветник в Кочериново за концесия на пирамидите с мотив за развитие на туристическата инфраструктура и оптимизиране разходите, тъй като общината няма необходимия ресурс да поддържа мястото. Местните хора обаче се разбунтуваха и заплашиха с протести. Предложението не мина, тъй като общинските съветници не дадоха съгласие, но упълномощиха кмета Иван Минков да състави комисия, която да извърши проверка на екопътеката.

През 2012 г. бе направен опит за кражба на имота, превърнат в паркинг на екопътеката, с измислена схема. Тогава разносвачът на хляб Методи Новачки бе представил скица в общината, че притежава 400 кв.м на мястото на паркинга. Възрастни хора от село Стоб обаче бяха категорични, че фамилия Новачки никога не е притежавала земя там. След като скандалният случай бе осветен от в. „Струма“, започна полицейска проверка и опитът за завземане на паркинга бе париран. Новачки представи нотариално заверена декларация, че през следващите 6 години няма да предприема никакви действия с имота.

Стобските пирамиди са обявени за природна забележителност през 1964 г. През 2013 г. пирамидите са включени в 100-те национални туристически обекта към Български туристически съюз, което засили много потока от туристи. В резултат на това в селото вече работят две къщи за гости с постоянна заетост.

Share

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *