Носенето на маски задължително до 13 май, нареди с нова заповед Ананиев

Носенето на маски задължително до 13 май, нареди с нова заповед Ананиев

Носенето на защитна маска или друго средство, покриващо носа и устата, е задължително до 13 май, включително. Това става ясно от нова заповед на здравния министър Кирил Ананиев.

Досега нареждането беше в сила до 26 април, включително. С удължаването на срока до 13 май, включително, всички граждани, които се намират в закрити или на открити обществени места, трябва да носят еднократна или многократна маска за лице или друго средство, покриващо носа и устата (кърпа, шал и т.н.).

Издаването на новата заповед е обусловено от усложняващата се епидемична обстановка, свързана с разпространението на COVlD-19 на територията на страната и нарастващия брой на регистрираните случаи на коронавирусна инфекция.

Поставянето на защитна маска при посещение на обществени места намалява епидемиологичния риск от заразяване с новия коронавирус, както за лицето, носещо маската, така и за околните, отчитат от здравното министерство.

Трябва да се има предвид, че в редица случаи заболяването протича безсимптомно, което означава, че един човек може да е заразоносител и да не знае.

В същото време наличните до момента научни данни свидетелстват, че вирусът се задържа дълго време върху метални, пластмасови и стъклени повърхности – по тази причина, носейки маска, гражданите ограничават до минимум възможността да се заразят.

Share

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *