Нургюл Салимова с реми при седмата ѝ партия в Торонто

Нургюл Салимова направи реми с черните фигури с рускинята Катерина Лагно в седмия кръг на Турнира на претендентките за световната титла по шахмат.

Салимова допусна втората си загуба в турнира в предишната шеста партия срещу Александра Горячкина, от която записа поражение и на финала в Световната купа през септември 2023-та.

Сега в последната партия от първото от двете завъртания в Торонто 20-годишната Салимова подели точките с 34-годишната Лагно след 41 хода игра. По този начин българката събра актив от три точки, докато Лагно е с четири.

Салимова, която демонстрира пасивна игра при загубата от Горячкина, днес избра да бъде агресивна още от дебюта. Българката избра да атакува директно скрития с рокада цар на белите, но Лагно успя сравнително лесно да парира нападението на съперничката си.

Рускинята успя да остане и с пешка в повече на 16-ия ход, точно след като двете бяха разменили и дамите си. Според компютърната програма, анализираща партията, Лагно имаше леко предимство, но с блестяща игра до края на партията Салимова заслужи ремито.

С добавената половин точка Салимова запазва петото си място в класирането, без значение от резултата в останалите партии, които продължават и в момента.

Начело с 5 точки е китайката Тан Чжони, която завърши реми с черните фигури с втората в подреждането Александра Горячкина. Рускинята има 4,5 точки на сметката си.

Днешният 12-ти април (петък) е почивен ден за участничките в турнира, а второто завъртане стартира в утрешния 13-ти април (събота). В осмия кръг Салимова ще играе с белите срещу Анна Музичук от Украйна. В първия кръг двете завършиха реми. Музичук е с 2,5 точки.

Победителката в Турнира на претендентките ще играе с китайката Цзю Вънцзюн за световната титла при жените. Мачът вероятно ще бъде през есента тази година.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *