Няколкостотин души се включиха в шествието „Къде е Янек?“ в Дупница

Няколкостотин души с около 100 автомобила се включиха в шествието „Къде е Янек“ снощи в Дупница. Така близки, познати и съпричастни със случая граждани отправиха апел към институциите да работят възможно най-бързо и професионално, за да бъде открит 43-годишният Янек Миланов, който изчезна в късната вечер на 31 юли.

Освен това шествието бе и в подкрепа на най-близкия човек на Янек – неговия брат Марио. Хората започнаха да се събират пред блок 45 в жк „Бистрица“ още към 18 часа, съобщава dennews.

„Слънчице! Изключително добро момче и приятел. Няма човек, който да не познава Янек и да не е пленен от неговата доброта. Изключително мил и възпитан. Израснал е пред очите ни. Никому лошо не е направил и една дума накриво не е казал. От години по това време си правим курбан пред блока. Сега трябваше да празнуваме, а ето какво ни стигна – да ни се късат сърцата, защото не знаем къде е, какво се е случило, боли ли го… жив ли е. Незнанието е най-страшното нещо. Върнете ни го!“, каза възрастна жена от блока на Янек.

„Знаем, че държавата ни може да направи нужното. Знаем, че полицията може да разплете случая и Янек да бъде намерен. Въпросът е иска ли държавата, иска ли полицията да си свършат работата или не искат. Апелираме да направят нужното. Просто искаме Янек да бъде намерен. Нищо друго“, добави и млада жена, гушнала малко детенце.

Въздухът пред блок 45, където Янек е видян последно жив и здрав от свои приятели на 31 юли, тази вечер трепереше, но не е от слънцето и жегата, а от смесица от емоции – по лицата на всички се четеше тревога, но и надежда. Мъже с насълзени очи трудно намираха думите си да опишат тревогата по приятеля си.

„Не мога да си намеря място. Сякаш са откъснали парче от мен, от сърцето ми, сякаш са отвлекли моите деца. Така се чувствам. Стига сме давали хубавите хора, хубавите деца на България на бедите. Няма да забравим след три дни. Нека полицията бъде по-твърда. На всички ни е ясно, че случаят не е мистерия. Няма мистерия, няма загадка – Янек беше подлаган на системен тормоз, а ето, че накрая беше и отвлечен. Защо Васил Капланов не е задържан? Защо не го разпитват в София?“, попита позната на Янек.

Имената нямат значение, нито професията, нито връзката с Янек – всички присъстващия бяха като един, обединени, за да призоват за ефективно и бързо разследване и да дадат морална подкрепа на Марио Миланов.

Шествието премина през Дупница, Яиново, Червен брег, Крайници – маршрута, по който Янек изчезва, след като е засечен от камери, че е в колата на Каплата.

На няколко пъти шествието се разпокъсваше, но накрая се върна отново пред блок 45.

„Благодаря на всички хора за подкрепата и смелостта, която проявиха. Казвам смелостта, защото в този град цари страх. Нека не се отказваме. Първо да намерим Янек и да се преборим с този страх. Благодаря на всички“, каза Марио Миланов.

Припомняме, че Окръжна прокуратура-Кюстендил образува досъдебно производство за отвличане. Като част от разследването на два пъти бе извършено претърсване на язовир Дяково. Точно три седмици изминаха от изчезването на 43-годишния Янек, като полиция и прокуратура запазват пълно мълчание. И това беше коментирано от хората на шествието днес: „Да мълчат, но да работят. Не ни интересуват никакви подробности, само да ни върнат Янек“.

Шествието премина мирно, само при преминаването покрай полицията някои шофьори започнаха да натискат клаксоните на автомобилите.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *