Няма да удължават учебната година и да отменят изпити заради грипа

Четирите неучебни дни (от 6-ти до 11-ти март) заради националната грипна епидемия не са предпоставка за удължаване на учебната година. Това заяви зам.-министърът на образованието и науката Таня Михайлова. Тя опроверга и слуховете, че грипната ваканция ще попречи за нормалното провеждане на държавните зрелостни изпити в 12-и клас и националните външни оценявания в 4-ти, 7-ми и 10-ти клас. Те няма да се отменят.

„Не за първи път в нашата система има втора грипна епидемия. Преди десетина години имаше подобен случай. Здравето на децата е най-важно. Нека да се доверим на учителите, те знаят как да усвоят учебния материал и да създадат необходимите условия, за да няма притеснения.“, обясни Михайлова. Тя увери, че няма да отпадат теми от учебния материал, тъй като педагозите могат да обединят две в рамките на един учебен час, предавайки им различна тежест. Благодарение на новите технологии учителите могат и да изпращат допълните материали чрез различни електронни платформи. „Всеки учител ще намери индивидуалният подход с оглед спецификата на класа, в който преподава“, каза още зам.-министърът.

Отменени са единствено областния кръг на олимпиадата по информатика и информационни технологии и тази по руски език. За тях обаче ще се търсят нови дати в по-късен период. „Ако само една или две области продължат да бъдат в грипна епидемия, няма да се отменят други областни кръгове“, допълни Михайлова. По време на грипната ваканция не могат да се организират ученически екскурзии. Препоръчва се да се избягват и масовите мероприятия. „В рамките на тази седмица нашите ученици могат да стоят вкъщи и да четат повече книги.“, предложи тя.

В детските градини не е преустановен приемът на децата и отсъствията на малчуганите са по преценка на родителите им, уточни Михайлова. „На тези деца не трябва да се отразяват отсъствия. Това означава, че не трябва да се искат извинителни бележки от лекари. Отсъствията не влизат и към дните по домашни причини“, обясни тя в отговор на въпрос как да процедират родителите на децата в предучилищна възраст.

Школските учителите пък трябва да излязат в платен годишен отпуск, ако искат да почиват. Съгласно колективния трудов договор те имат 5 дни платен отпуск за извънредни ситуации, който е извън годишния им, но голяма част от тях вече са ги изразходили по време на първа вълна от грипна епидемия. „Няма как да задължим всички учители да излязат в отпуск, тъй като това е споразумение между работодател и работник – директори и учител.“, допълни зам.-министърът.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *