Обезлюдяването на Благоевград опразни китайските магазини повече от коронавируса

Как върви търговията в китайските магазини в Благоевград на фона на нарастващата паника от коронавируса? Това e решил да провери екип на в. „Струма“ на националния празник 3 март, когато хората имат повече време за пазар. В китайския магазин в кв. „Грамада“ на обяд заварваме 5-6 човека въпреки обявените намаления. В просторния търговски обект се разхождат три продавачки. На касата работи китайка, която оправя някакви дрънкулки заедно с управителката. Сред малцината, дошли да пазаруват, е медицинската сестра Катя Михайлова, която е дошла с приятелска компания от бобовдолското Мало село.

„Аз не се притеснявам да пазарувам от китайски магазини, нито пък в супермаркети, където има голямо струпване на хора. Пътувам всеки ден в района на община Бобов дол с общинска кола и посещавам всички села по график. Повечето от пациентите са възрастни хора, сред които няма паника от коронавируса. Повечето от тях си стоят вкъщи и нямат контакти с хора, които са били в чужбина. Предупредила съм ги какво трябва да направят, ако имат кашлица, температура, втрисане, главоболие – симптоми, характерни за всеки един вирус. Най-напред да се свържат с личния лекар, който да направи нужните изследвания и да организира линейка. Аз съм се снабдила по-рано с двайсетина предпазни маски, защото съм ежедневно сред хората, даже и раздавам на някои от тях, ако забележа, че имат хрема. Повечето от възрастните се имунизираха с ваксини, но ето че сега се появи нов вирус Б, който казват, че дори е по-опасен от коронавируса. Засега обаче при нас няма проблем“, категорична е медицинската сестра.

„Аз съм на 85 години и няма от какво да се притеснявам. По професия съм художник, имам ателие в Мало село и цяла академия за усъвършенстване. През целия си живот съм се трудил. Работиш ли – не мислиш за болести. Колкото повече се пазиш, толкова по-вероятно е да те хване някой вирус. Снощи съм изпил две чаши бяло вино и малко ракийка – 50 грама”, казва Михаил Рашков-Маестрото.

Иначе в магазина е пълно с най-разнообразна стока с етикет „Made in China”, дори и българските знаменца са произведени в Китай и се продават на цена 1,50 лв. Клиентите обаче са твърде малко. Управителката на „китайския мол“ пояснява, че като цяло оборотът е спаднал, но не го отдава толкова на страха от вируси, а на обезлюдяването на града.

В другия китайски магазин, базиран в сградата на бившия Завод за високоговорители в Благоевград, също са обявени намаления, които са привлекли неколцина клиенти. Зад щанда е млада китайка, която се усмихва и приветливо обяснява на разбираем български език, че се казва Дзалей Сюй, но накратко й казват Ди. Името й означава „красиво момиче”, изписва го на български и китайски, като казва, че далеч по-лесно й е да пише на родния си език. На 16 години е, а другия месец ще стане на 17. Живее с родителите си в Благоевград и учи в Седмо СУ „Кузман Шапкарев“, където нейна класна ръководителка е Камелия Шуманова. Сега, като са пуснати в грипна ваканция, дошла в магазина да помага на майка си, защото баща й е ангажиран с китайския ресторант в София. Ди чистосърдечно признава, че наистина се забелязва отлив от клиенти, като определено това се дължи и на страха от коронавируса.

„По принцип в делничните дни имаме по-малко клиенти, защото хората са на работа. Повече се пазарува в събота и неделя. Но сега клиентите намаляха и заради коронавируса. Много по-слаб е оборотът и в китайския ресторант на баща ми. Хората се страхуват да комуникират”, казва младата китайка. Тя успяла да се снабди с предпазна маска, но избягва да я слага в магазина, за да не подплаши клиентите, носи я само навън – на улицата.

Продавачките в магазина не изпитват никакви притеснения от някаква зараза, тъй като техните работодатели отдавна не са ходили в Китай.

Не се колебаят да пазаруват в магазина и две благоевградчанки, които оглеждат щандовете. „Това са стари стоки, от една година, които са получени преди да пламне заразата с коронавируса в Китай. В момента има ембарго върху вноса на китайски стоки. Човек не може да се спаси, защото вирусът се предава по въздушно-капков път. Дори и маска да сложиш, след два часа трябва да я хвърлиш. Тя не предпазва и даже става опасна, след това трябва да сложиш нова”, обяснява Дияна Манушкина, служител в „Дом майка и дете“, която предполага, че всеки момент ще бъде обявено, че има и заразен някой българин.

Заедно с нея е колежката й Росица Чифлигарова, която е медицинска сестра в здравното заведение. „Честото миене на ръцете със сапун и ограничаване на контактите с болни са най-честите препоръки при грипна вълна. В „Дом майка и дете“ мерките са завишени. Ние сме затворено заведение и при нас влизането на външни лица е забранено“, добавя медсестрата.

Репортерската проверка се пренася в единствения китайски ресторант в Благоевград. Вътре има един клиент, а обедното меню навръх празничния ден е ограничено до две ястия – пилешка супа и панирани пилешки шницели с гарнитура.

„Нашите продукти са български, от Китай са само гъбите и соевият сос. Имаме редовни клиенти, които ни посещават и те не се влияят от паниката, която се забелязва покрай коронавируса. По-лошото е, че Благоевград прогресивно опустява, младите хора напускат поради липса на работа, а студентите главоломно намаляват. Всичко това удря по бизнеса много по-силно, отколкото вирусите”, категорична е управителката на ресторанта Данаила Георгиева.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *