Обирът на Митницата – счетоводителят Иван Попов върнат от съда на работа, обирджиите още не са открити

Обирът на Митницата – счетоводителят Иван Попов върнат от съда на работа, обирджиите още не са открити

Върховен административен съд отмени без право на обжалване заповедта за уволнение на главния счетоводител в митница Благоевград Иван Попов, който стана жертва на разследването на най-крупния и фарсов обир в митницата. Той стана на 17 януари миналата година, когато група – вероятно от 3-ма, проникна през нощта в митническия склад през счупен прозорец, поне 2 часа ряза с ъглошлайф касите и след като задигна 230 000 лв. и 20 кг бижута, наводни сградата, за да заличи следите си. През това време само на няколко метра от тях нощната охрана се черпела за Антоновден, а на 4-те позвънявания от СОТ-а за задействана система пазачите отговаряли неизменно, че всичко е наред.

Институциите – полиция, прокуратура, както и Агенция „Митници”, започнаха веднага разследване на обира. И до момента извършителите не са заловени, но изкупителната жертва се оказа Иван Попов, който, според шефовете му, трябвало да се грижи за огромната сума в касите. Същите били конфискувани от закритите митници в Кулата и Кюстендил през 1996-1997 г., до 2011 г. били съхранявани в банка в Сандански, след което, неизвестно защо, преместени в Благоевград.

С мотив „пропуски във водене на документацията“ 2 седмици след обира Попов бе уволнен дисциплинарно от директора на Агенция „Митници”, но той заведе дело в Административен съд – Благоевград и през октомври миналата година го спечели. Агенция „Митници” обжалва съдебния акт във ВАС, но от постановеното тази седмица решение става ясно, че заповедта за дисциплинарно уволнение е издадена в нарушения на много членове от Закона за държавния служител.

Според столичните магистрати първо тя е немотивирана, после – издадена в нарушение на сроковете по чл. 94 ЗДСл.

От заповедта всъщност въобще не става ясно нито кога, нито какво е трябвало да направи главният счетоводител с пачките, мотивират се магистратите. Те не са намерили в казуса и с какво точно Попов е уронил престижа на митницата, което също е посочено като мотив за уволнението му, пише „Струма“.

Освен това юристите на митницата се позовали в заповедта на „неизпълнение на служебните задължения за периода 29.02.2012 г. до 06.01.2019 г.“, без да пресметнат, че едногодишният срок за налагане на дисциплинарното наказание е бил изтекъл към 06.01.2020 г.

Освен че вече може да се върне на работа, по съдебното решение на ВАС Ив. Попов трябва да получи от Агенция „Митници” и 600 лв., за да плати на адвоката си по делото.

До момента Иван Попов не се е появявал в благоевградската митница, за да заеме мястото си. Негови колеги предполагат, че няма и да го направи, защото се чувства обиден от отношението към него.

Share

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *