Областната служба по земеделие отряза съпругата на ексдепутата Георги Андонов от пасища

Областната служба по земеделие отряза съпругата на ексдепутата Георги Андонов от пасища

Областната служба по земеделие и гори /ОСЗГ/ в Благоевград отказа на бившия депутат от ГЕРБ Георги Андонов ползване през тази година на пасища, мери и ливади в землището на с. Гайтаниново, с които фирмата на съпругата му Веселина „Виа Кънстракшан“ ЕООД изхранва кравите за кланицата си в с. Нова Ловча.

Причината е, че до момента освен държавни и общински терени, взети под аренда, фирмата ползвала за паша на животните и много невърнати на собствениците им частни земи. По този начин в парцела, който „Виа Кънстракшан“ ЕООД заявила в края на миналата година за сключване на споразумение с ОСЗГ, се появили много „бели петна“. Земеделската служба дала на Андонови 3 дни да докажат собственост върху въпросните ниви, но те не успели.

По тази причина шефът на ОСЗГ Кирил Укев със Заповед №РД 04-364/23.12.2021 прекрати образуваното административно производство по казуса. То е по чл. 37 от Закона за собствеността и ползването на земеделските земи и е мотивирано с липса на правно основание за ползване за паша на целия масив. Според закона под „масив“ се разбира „непрекъсната земеделска площ, ограничена от съществуващи на терена трайни елементи“.

Според К. Укев съпругата на бившия депутат вече се е възползвала от правото си в 14-дневен срок да обжалва заповедта пред Районен съд – Гоце Делчев, но предвид императивното изискване на закона за непрекъснатост на масива той е спокоен за изхода от делото. При това положение, ако магистратите потвърдят законността на заповедта, сем. Андонови трябва да си търсят други пасища за изхранване на животните, което не е лека задача – повечето от собствениците, които не ползват земите си в района, вече са ги дали дългосрочно под аренда.

Припомняме, че „Виа Кънстракшън“ ЕООД е основната фирма на Веселина Андонова, с която тя движи земеделско-животновъдните си проекти. Извън направената от семейството фотоволтаична централа за продажба на ток, учебен център, хранителни магазини в Гоце Делчев, строителство и др., Андонова направи фабрика за картофи и се захвана здраво с отглеждане на крави. Стартът беше през 2014 г. с 40 крави от френската порода „Лимузин”, които отглеждаше с цел селектиране на животни, а после се преориентира към крави за месо, направи кланица и доста луксозен месарски магазин в Гоце Делчев.

Ексдепутатът, който изцяло се е отдал на семейните бизнеси след напускането на парламента, дори влезе в ръководството на първата браншова камара на месодайното животновъдство в България и бе избран за председател на Националната асоциация за месодайно говедовъдство в България. Бизнесите на фамилията се развиват повече от успешно, проблем им създават само пасищата, пише в. „Струма“.

През 2019 г. например, след като стадата им започнаха да се изхранват в Гайтаниново, те решиха да унищожат огромен масив с ливади в с. Нова Ловча, наети за паша, и ги засадиха с картофи, в резултат на което РИОСВ им написа акт за административно нарушение. Глобата, ако са я платили, едва ли е разстроила сериозно семейните финанси, защото „Виа Кънстракшън“ ЕООД се прочу като единствената фирма от Благоевградска област сред общо 64 крупни бенефициенти, получили през последните няколко години сумарно от ДФ „Земеделие“ 135,52 милиона лева субсидии.

Share

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.