Областният: В следващите 7 дни започваме засилени проверки за маски и дистанция

„На този етап няма да бъдат затваряни училища в Благоевградска област заради Ковид-19, тъй като броят на заразените ученици е пренебрежимо малък”, заяви директорът на РЗИ – Благоевград д-р Калоян Калоянов.

Преди това главният държавен здравен инспектор доц. д-р Ангел Кунчев на брифинг на НОЩ обяви, че се очаква затваряне на училищата в Благоевградска област, а министър К. Ангелов апелира да не се пътува в региона заради многото случаи на зараза.

„За да се затвори училище, броят на заразените ученици в това училище трябва да надхвърли 15 %. На територията на Благоевградска област има 30 000 ученици, от които с положителни проби са 21 ученици, 11 учители, 2 училищни медицински сестри и 1 общ работник. Карантирани са 947 от 25 училища. В момента училищата не са източник на зараза“, категоричен е д-р Калоянов.

„С оглед ограничаването на разпространението на Ковид-19 в Пиринско, във всички общини започват засилени проверки за спазване на противоепидемичните мерки. В тях ще бъдат включени служители от общинските администрации от цялата област, от ОДБХ – Благоевград, РЗИ – Благоевград и МВР – Благоевград. Паралелно с това ще бъдат създадени общински екипи, които ще имат право да съставят актове при нарушения, което е регламентирано в чл. 209а от Закона за здравето”, заяви областният управител на Благоевград Бисер Михайлов. Това бе решено на срещата чрез видеоконферентен разговор, която той организира в качеството му на председател на Областния оперативен щаб, в която участваха представители на общините, директорът на РЗИ и на ОБДХ.

На срещата не е имало представител на община Благоевград, но вчера областният управител е провел разговор с кмета Румен Томов. „В следващите 7 дни започваме засилени проверки относно спазването на противоепидемичните мерки – спазване на физическа дистанция, дезинфекция на работните помещения, носене на лични предпазни средства и др. В тях ще бъдат включени служители от общинските администрации от цялата област, от ОДБХ, РЗИ и МВР, пише в. „Струма“.

Ще бъдат проверявани магазини, заведения, автобуси. При констатиране на нарушения ще се съставят актове, като глобите за физически лица при първо нарушение са от 300 до 1000 лв., а при повторно – от 1000 до 2000 лв.”, поясни областният управител Бисер Михайлов.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *