ОбС-Благоевград гласува да се намалят наемите на общинските търговски обекти

Общинския съвет – Благоевград единодушно гласува да бъдат намалени наемите на офиси общинска собственост с 20% и с 30% на търговци от юни 2019 до края на март 2021 година. Решението бе взето с цел подпомагане на бизнеса в Благоевград заради усложнена епидемиологична обстановка. Гласувано бе предложението на кмета Румен Томов „тези, които не са покрили задълженията си към община Благоевград от наеми и концесии, в срока на тази отстъпка, която правим, да подпишат погасителен план с общината, в който да издължат сумите си“.

Общинските съветници обсъдиха възможността да се предприемат незабавни действия за справяне със усложнената епидемиологична обстановка с COVID-19. Бе взето решение да се сформира оперативна група от по един представител от всяка една политическа формация в местния парламент, и на заседанието на здравната комисия на 18 ноември да се обсъдят мерки в спешен порядък.

Обсъжда се възможността на заседанието да бъдат поканени и други специалисти, които имат отношение към проблема. Бе предложено да се закупи апарат за извличане на реконваленсцентна плазма от преболедувалите вируса, която да се използва за пациентите с усложнения. По думите на д-р Владимир Пандев „трябва да се осъществи връзка с директорите на лечебните заведения в Благоевград, които да заявят неотложните потребности.

Преди всичко МБАЛ – Благоевград, която е най-натоварена с пациенти – д-р Митев да направи писмо до ОбС с конкретни искания. Това важи и за останалите директори на болници на територията на община Благоевград. Директорът на Регионалната здравна инспекция, където има изключителен наплив за изследвания с ПСР тест. Можем да се срещнем с общопрактикуващи лекари, които също да споделят своите искания. Единствената ни помощ би могла да бъде финансова“.

В началото на заседанието бе презентирана нова дигитална система за гласуване от общинските съветници, която ще позволи гласуване онлайн и гласуване с пръстови отпечатъци. Системата струва 25 000 лв. без ДДС и месечна такса 1 000 лв. Очаква се тя да влезе в действие до месец март 2021 г.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *