ОбС обезкърви общинска фирма „Биострой“, без да я закрива, иззе основните й дейности

ОбС обезкърви общинска фирма „Биострой“, без да я закрива, иззе основните й дейности

Местният парламент на Благоевград „обезкърви“ на вчерашната сесия общинската фирма „Биострой“, като иззе основните й дейности и без да закрива дружеството, създаде две нови предприятия – „Чистота“ и „Озеленяване“. Решенията изненадващо бяха взети без очакваните бурни дебати, а след кротка дискусия, в която болшинството съветници адмирираха предложението на кмета Илко Стоянов.

Единствен д-р Вл. Пандев изказа съображения относно контрола на новите предприятия, които ще са на пряко разпореждане на кмета, а не на ОбС. „Нагледали сме се на неуспешни назначения на управители, а сегашният управител В. Бачев се справя добре. От друга страна, мотивите на кмета, че с промяната ще можем да кандидатстваме по европейски програми за обновяване и подобряване на техниката, са напълно основателни, тъй като тя е доста стара и вече амортизирана“, отбеляза той, но изрази опасения от евентуално раздуване на щата, пише „Струма“.

Ясен отговор на въпроса защо е нужно това разделяне на дейностите поиска съветникът Калоян Ханджийски и изрази опасения в дублиране на функциите на „Биострой“ в частта за извършване на ремонти и новосъздаденото общинско предприятие „Благоевград строй ремонт“ с аналогични задължения.

„Новото предприятие се справя изключително добре, освен ремонтите на детски и училищни площадки, за каквито имаме непрекъснато сигнали, то пое и поддръжката на фонтаните и вече дори имаме икономии“, отговори кметът Илко Стоянов. „Няма да има раздуване на щата, ще се назначи допълнително само един счетоводител. В. Бачев остава на ръководния пост в „Чистота“, работници също няма да се съкращават, защото екипите са сработени и се справят добре“, гарантира градоначалникът.

От името на групата на ГЕРБ Кирил Илиев отбеляза, че са направили проучване, което установило, че подобна е практиката в общини, съизмерими с Благоевград, но поискаха гаранции, че няма в бъдеще да се търсят външни фирми за основните дейности по чистотата и озеленяването, с които са натоварени двете предприятия.

Получиха ги категорично от кмета, а председателят на ОбС Радослав Тасков сложи финал на дискусията с признание, че предложението за разделяне на фирма „Биострой“, с която всички са свикнали, е прозвучало стъписващо, но консултации, направени с управленските екипи на Враца, Пловдив и Бургас, посочили, че най-добре работещият вариант за сметосъбиране и почистване е общинско предприятие.

Шеговито, с нотка на сарказъм съветникът Иван Ризов отбеляза точно преди вота: „В залата има хора с по 3-4 мандата опит, но трябваше да дойде Илко Стоянов да ни отвори очите. Адмирации за кмета!“.

В дискусията за общинско предприятие „Озеленяване“ пък Евгени Бибов настоя за коректност от страна на общината, която в мотивите е декларирала 20% икономии от ДДС. „Да не се лъжем, под 20% ще са, защото като купим например помпа за 1000 лв. за поддържане на зелената система, ще платим за нея 1200 лв. с ДДС, нали?“.

„В себестойността на озеленяването голямото перо над 70% е трудът на хората, оттам идва икономията“, обясни общинският финансист Борис Механджийски.

Кирил Ваклинов пък припомни за свое предложение отпреди 4 г. да се възстанови общинският разсадник, който ще спести сериозни средства за оформяне на цветните алеи и фигури в градинките. „Категорично да“, бе отговорът на кмета Стоянов.

В крайна сметка 35 съветници гласуваха „за” създаване на ново предприятие „Чистота“, 31 гласуваха за „Озеленяване”, като и при двете гласувания 5-има съветници се въздържаха.

Share

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *