ОбС ощети бюджета с 500 000 лева заради екссъпругата на адвокат Мановски

ОбС ощети бюджета с 500 000 лева заради екссъпругата на адвокат Мановски

Продажба „кон за кокошка” на общински имот в идеалния център на Благоевград извърши общината в полза на бившата съпруга на т.нар. „сив кардинал” на администрацията на кмета Томов адвокат Александър Мановски, това обявяват в декларация групата на ПП ГЕРБ в Общински съвет – Благоевград. В декларацията се казва:

„На последното заседание на Общински съвет – Благоевград някак си тихомълком се прокрадна точка в полза на бившата съпруга на адвокат Сашо Мановски – Илонка, която е и майка на назначения лично от Румен Томов за кметски наместник на с. Зелен дол Александър Мановски.

Единствено съветниците от групата на ПП ГЕРБ се противопоставихме с мотив, че така направеното предложение от страна на кмета Румен Томов не е изгодно за общината и че продажбата на част от общинския дял на имота ще доведе до пропускане на ползи за общината и загуби за бюджета. Съветниците от ПП ГЕРБ предложихме по-гъвкава и печеливша за общината схема, но мнозинството от местните парламентаристи гласуваха „против” предложението ни. С това си действие те позволиха общината да получи неизгодно обезщетение от около 50 000 лв. и запазване на ненужен дял от 123 кв.м в имота, извън бъдещите параметри на застрояване, вместо няколко апартамента и търговски помещения в топцентъра на Благоевград, които биха имали финансова полза за в бъдеще.

Някак си в залата цареше странен синхрон с корупционен привкус, като управляващото мнозинство начело с БСП и „Партия на зелените” знаеха, че точката касае един от най-приближените хора до кмета Томов, а именно спрягания за „сив кардинал” в общината, местния адвокат Сашо Мановски. Той самият присъстваше на заседанието и следеше за вота на съветниците, които го подкрепиха с 30 гласа „за“, 5 „против“ и 4 „въздържал се“.

Не е за подценяване фактът, че имотът е изключително атрактивен. Намира се на единственото незастроено място в началото на бул. „Св. св. Кирил и Методий“, при пресичането му с ул. „Николай Петрини“. В непосредствена близост е до Американския университет, ДТ „Никола Вапцаров“, община Благоевград, пл. „Г. Измирлиев“, градската градина и хотел „Ален мак“. Според приложената експертна оценка към преписката по точката там може да бъде изградена жилищна сграда с РЗП от 1800-2000 кв.м, с партер, атрактивен за търговска дейност и множество паркоместа.

Проучванията в интернет показват, че жилищните апартаменти в съседната кооперация се търгуват на цени от 600-650 евро за кв.м, а партерите на сградата с лице към булеварда се продават на цени около 1000-1200 евро.

Очевидно е, че съветниците от ПП ГЕРБ имаме право, защото ако ОбС – Благоевград би дал съгласие вместо продажба да учредят суперфиция за общинския дял, грубо биха се взели в обезщетение поне 3 апартамента по 60 кв.м, с които да се попълни социалният жилищен фонд, и поне едно партерно помещение от 120 кв.м, което щеше да генерира немалък наем за общината в продължение на години. Или иначе казано, общината би получила дълготраен материален актив на стойност минимум 230 000 евро, или близо половин милион лева, както и приход от минимум 2000 лв. на месец.

Проста сметка показва, че това са допълнителни 200 000 лв. от наеми за 10 години. Такова бе и нашето предложение, на ПП ГЕРБ, но волята на мнозинството бе противоположна, тя бе подчинена на волята на един човек, който ще получи срещу своите 50 000 лв., вложени днес, едни 500 000 лв. на гърба на благоевградчани за няколко години.

Прави впечатление, че в началото на всеки мандат тихомълком се внасят съмнителни точки в дневния ред. Често това е дело на недобросъвестни лица, които целят да се възползват от некомпетентността и недалновидността на младите съветници и/или от тяхната користност и желание да възвърнат бързо дадените по време на изборите финансови средства.

Поради каква причина управляващите групи в ОбС са решили да нанесат такива вреди на бюджета и да гласуват в лична полза на приближени на кмета Томов – този въпрос ще оставим избиратели да зададат на управляващите”.

Групата съветници на ПП ГЕРБ в ОбС – Благоевград

Share

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *