Общинарите решиха: Кмет и съветници без право на общинско жилище

Общинарите решиха: Кмет и съветници без право на общинско жилище

Кметът и общинските съветници на Благоевград вече няма да имат право да бъдат настанявани в общинско жилище. Това реши вчера местният парламент с редица изменения в Наредбата за реда и условията за установяване на жилищни нужди на граждани, ползване и управление на общинските жилища.

Наемателите на общински жилища с договори, сключени по отменени разпоредби, запазват правото да си купят общинското жилище, ако отговарят на изискванията, без да е нужно да подписват нов договор за наем, реши още ОбС. Вписано бе и правото на ведомствено жилище на лекари и медицински сестри и лаборанти, които практикуват професията си на територията на общината и нямат в нея недвижим имот – жилище, вила или земя, нито са прехвърляли имоти след 1 януари 2010 г.

В общинските жилища ще могат да се настаняват всички граждани, които отговарят на изискванията, без значение дали са българи или чужденци, пише „Струма“. Към всички кандидати за настаняване обаче се поставя и изискване да нямат непогасени задължения към община Благоевград и през последните 4 г. постоянният им адрес да е на нейна територия, с изключение на назначените на определени управленски постове.

Лица, посочили неверни данни в декларациите си или не съобщили в съответния срок обстоятелства, свързани с изискванията за настаняване, носят отговорност по НК и се изваждат от картотеката за 5 г., решиха още общинснките съветници на Благоевград.

Последната за годината сесия започна с полагане на тържествена клетва от съветника Съби Динев, който смени подалия оставка Рашко Динков. Вече като обикновен гражданин Рашко Динков благодари от пленарната трибуна за подкрепата на хората, с чиито гласове преди година влезе пак в състава на ОбС.

„Всяко пътуване има своето начало и своя край и днес чувствам, че трябва да предам щафетата след 10 години като общественик. През последния мандат преживях големи разочарования и не можах да почувствам , че ОбС има нужда от моя опит и знания като съветник. Решението ми е плод на лични мотиви“, декларира Р. Динков и се раздели с колегите си, като им пожела спорна работа и весели празници!“

Правото на изказване в пленарна зала бе дадено на двама граждани – Георги Аргиров и Иван Кацарски. Първият попита за прекратяване на договорите за наем на Мощанската къща и солната стая, а вторият постави за пореден път въпроса за чистотата на въздуха в Благоевград.

Съветничките Соня Ставрева и Славка Гелишева , които тази година станаха майки, получиха специални подаръци в плик от колегите си в ОбС с пожелания за здраве на тях и на рожбите им.

Share

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *