Община Сатовча е на прага на Гинес с над 1000 чешми

Община Сатовча е на прага да бъде утвърдена в книгата на рекордите Гинес с изградените вече над 1000 каменни чешми.

„Кандидатстването го направихме преди няколко години, когато чешмите бяха 800, сега вече са над 1000, коментира дългогодишният кмет на общината Арбен Мименов. – Дойде първото потвърждение от екипа на Гинес, че няма друго място с толкова чешми. Това вече е факт след обследване на място със снимков и видео материал. Сега на финалната права е втората процедура, която ще струва на общината около 3 хиляди паунда. Ако този феномен бъде признат, интересът на света към Сатовча ще се засили,“ твърди кметът Мименов пред „Монитор“.

Почти няма семейство в малката родопска община, което да не е направило чешма, а изградените през последните години се превръщат в места за отдих и празници, тъй като до чешмите има беседки, барбекюта и цветни градини. Преди няколко години хората от Сатовча и местната власт решили да кандидатстват за световен рекорд с изградените от тях чешми, от които блика чистата планинска вода.

„Защо да не се гордеем с този факт? Всички чешми са изградени със средства и труд от самите семейства. Няма кампании, няма кандидатстване, няма общински програми. Когато едно семейство реши да гради чешма, се търси естествен извор, извършва се химически анализ на водата, прави се каптаж, за да не влиза т. нар. дива вода. За всяка чешма има специален дренаж,“ коментира още кметът Мименов.

Така в последните години реалните шансове община Сатовча да бъде записана в Книгата на световните рекорди мотивира местните хора и се наблюдава бум в изграждането на такива места за отдих. Строят млади и стари – хората, останали в общината и гурбетчиите, прибиращи се за ваканция. Повечето чешми са изградени в памет на починали родители и на много близки хора.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *