Общините получават до 45% за е-сметосъбирачки

Общините могат да се сдобият с електрически камиончета за сметосъбиране, метене и поливане. Местните администрации могат да кандидатстват за финансиране по програмата на Националния доверителен екофонд за грант при закупуването на електрокамиони. Така общините се насърчанат да използват електрически возила за опазване на климата.

Целта е да се обзаведат с превозни средства, които да са в полза на работата на структурите в различни сфери като сметосъбирането, почистваето и озеленяването на градовете, а не за лимузини за представителни нужди. Те могат да се превърнат в цистерна с помпа и самостоятелно захранване за поливане – демонтируема, в самосвална уредба, да им се поставят високи мрежи над канатите за по-големи и обемни товари при събиране на листа, трева, боклуци, да разполагат с изотермични кутии за разнос на храна-посуда-бельо-лекарства-апаратура и др.

Фондът покрива електрокамиончета на стойност 23 000 лева, което се равнява на 40-45% безвъзмездна помощ от цената на 1 бр. мулгихункционален електрокамион. Общините могат да кандидатстват по програмата до 17 март.

С около 25 000 лева собствено финансиране те могат се сдобият с електрическо камионче с различни надстройки – за почистване, за поливане, за превозване на обемни предмети, изотермални кутии, контейнери за боклук.

Подобни камиончета се ползват в Европа. Те са по-малки, компактни, удобни за почистване на тесни алеи по паркове и гробища. Развиват до 45 км./час, но по-висока скорост не е и нужна за работата им. С различни приставки могат да се използват за различни цели.

Освен това при тях няма разходи за поддръжка за гориво, масла, филтри. Изминават 100 км с ток за 2 лева, казват от полска компания, която е най-големият производител на електрокамиони в Европа, които предлагат 5 години гаранция за батерите Li-Ion, 3 г. гаранция за машината и зарядното устройство, батерия Li-Ion с капацитет – min. 9,0 kWh, пробег с едно пълно зареждане на батерията – до 110 км.

Машините на полския производител „MELEX“ са одобрени за участие в програмата за стимулиране на Националния доверителен еко фонд (НДЕФ).

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *