Огнище на коронавирус в две къщи в Симитли

11 са новите случаи на заразени с коронавирус в Благоевградско. Сред тях 8 са жители на Симитли. Това е семейството на 50-годишния Васил Падешки, който преди дни беше диагностициран с COVID-19. Семейството му живее разпределено в две къщи, а сред заразените има възрастни мъже, жени и две деца.

Засега всички се чувстват добре и ще останат в домовете си, като не се налага хоспитализация. На този етап е ясно, че пробите на всички служители на община Симитли, включително и тази на кмета на града Апостол Апостолов, са отрицателни.

От РЗИ-Благоевград обаче уточниха, че кметът ще остане под карантина, тъй като е бил контактен с първоначално заразения 50-годишен мъж, който е негов шофьор.

Припомняме, че рекорден брой заразени в страната през изминалото денонощие отчете Националният оперативен щаб. 90 са новите случаи на заболели от COVI-19 за последните 24 часа. Общо случаите на COVID-19 са 1171.

Очаквано има 11 заразени в Благоевградска област, като 9 от тях са от Симитли. Там положителна проба даде преди дни Васил Падешки, шофьор на кмета Апостол Апостолов. Заразено се е оказало цялото му семейство. Двете му деца също са под карантина, както и негови близки. Общо 9 души са от фамилията на Падешки, те живеят в две съседни къщи. Всички те са у дома си, не са настанени в болница, състоянието им е добро, тъй като нямат симптоми. Самият Падешки е в стабилно състояние, каза шефът на РЗИ-Благоевград – д-р Калоян Калоянов. Нито един от служителите в Община Симитли не е дал положителна проба за COVID-19, което е добра новина, тъй като няма да се наложи Общината да бъде поставена под карантина.

Има обаче трима благоевградчани, дали положителна проба за коронавирус, те са лекувани в болница „Пулс“. Ще бъдат настанени в инфекциозното отделение на МБАЛ-Благоевград. В „Пулс“, която ще бъде затворена за 48 часа, ще се направи пълна дезинфекция. В същото време се прави необходимата дезинфекция във вътрешно отделение, където първоначално бе приет служителят на Община Симитли.

Излекуваните пациенти в страната вече са 193. Сред новозаразените са и 10 деца. Те не са хоспитализирани. Всички са в леко състояние, със симптоми на грип, на се изчистват трудно, каза шефът на Националния оперативен щаб – генерал-майор Венцислав Мутафчийски. Расте броят на заразените медици – 129, което прави 11% от всички заразени. 34 са новите случаи. Особено тежка е ситуацията във Видин, където има 12 нови случая на заразени медицински работници. Излекуваните са 193-ма пациенти, което е 16,5% от всички заразени.

„Щабът не затваря нито един град. Ние докладваме на правителството и то взима решение за затваряне на град. По повод на предстоящите майски празници и ние сме притеснени за ситуацията. В България има едни от най-либералните мерки, дано да не ни се отплатят лошо“, предупреди ген.-майор Мутафчийски.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *