Одобрено! Обвързват майчинството с минималната заплата

Социалната комисия одобри на първо четене в сряда обвързването на размера на обезщетението за отглеждане на дете от 1 до 2-годишна възраст с размера на минималната работна заплата. Проектът на „БСП за България“ бе подкрепен с 9 гласа „за“, 8 „въздържал се“ и нито един „против“.

С измененията се дава възможност обезщетението да се изплаща на бащата (осиновителя) или на лицето, което е поело грижите за детето, когато вместо от майката (осиновителката), допълнителният платен отпуск за отглеждане се ползва от тях.

Темата предизвика размяна на реплики между Георги Георгиев („Възраждане“) и депутатите от „БСП за България“ Георги Гьоков и Корнелия Нинова. Те спориха защо предишното правителство, от което социалистите бяха част, не е предприело стъпка за обвързването на размера на обезщетението за отглеждане на дете с размера на МРЗ. От БСП заявиха, че това предложение е част от дългосрочната политика на социалистите за справяне с демографската криза.

Въпреки изразените възражения Георгиев каза, че „Възраждане“ ще подкрепи законопроекта. Подкрепа за предложенията на БСП заяви и Искрен Арабаджиев от „Продължаваме Промяната“.

Според Деница Сачева от ГЕРБ не става ясно дали предложените законодателни промени не са подготовка за предизборна кампания, предаде mediapool.bg. По думите ѝ „промени на парче“ не предполагат цялостна дългосрочна политика за подкрепа на децата и родителите. Сачева посочи, че ГЕРБ-СДС ще се въздържат при гласуване.

Севим Али (ДПС) обърна внимание, че сега действащото законодателство дава възможност при хода на бюджетната процедура, когато се приема бюджетът на Държавното обществено осигуряване, да се определя този размер.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *