Одобриха идейния проект на новата църква в Благоевград

Одобриха идейния проект на новата църква в Благоевград

С един въздържал се комисия, определена със заповед на кмета на община Благоевград, инж. Румен Томов, избра предложения от Неврокопската митрополия проект за православен храм „Св. вмчк Мина“.

18-членна комисия разгледа и обсъди 4 проектни предложения от конкурсната надпревара за изработване на проект за нов православен храм „Св. вмчк Мина“, който ще бъде изграден в района на открития кооперативен пазар в гр. Благоевград.

В комисията със заповед на кмета бяха включени 18 участници, от които 8 представители на общински съвет Благоевград, представители на община Благоевград, архитекти и представители на Българската православна църква заедно с Негово Високопреосвещенство Неврокопски митрополит Серафим.

Председателят на комисията инж. Румен Томов представи 4-те идейни проекта:

1. Идеен проект от арх. Чонков

2. Идеен проект от арх. Сандев

3. Четири варианта от арх. Параскова

4. Идеен проект, предоставен от Неврокопска митрополия, изработен от арх. Витанов

След като и четирите проекта бяха обсъдени, комисията се обедини около това, че водещи в избора трябва да бъдат представителите на Българската православна църква. С 16 гласа „за“, 1 “въздържал се“ и един отсъстващ комисията прие предложението, направено от Неврокопската митрополия.

Приетото предложение е за площ на имота е 1658,459 кв.м със застроена площ от 489,445 кв.м. и разгъната застроена площ от 589 кв.м., което според Негово Високопреосвещенство Неврокопски митрополит Серафим е един не много голям, а среден храм, имайки предвид това, че ще бъде централен. Според е ксперти, одобреният проект на архитект Георги Витанов е много близък до храм „Света София“ в Истанбул.

Share

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *