ОИК смени Рашко Динков в ОбС-Благоевград с търговеца на скрап Съби Дашев

Бизнесменът Рашко Динков вече не е общински съветник от ЗС „Александър Стамболийски” в ОбС – Благоевград, след като тази вечер Общинската избирателна комисия гласува с пълно мнозинство заявлението му за оттегляне от поста по лични причини. Динков напуска ОбС само 1 година след започване на третия му съветнически мандат, което веднага роди слуха, че зад личните причини всъщност се крие решението му за по-смела крачка в политиката. Според мълвата той щял да се кандидатира за кмет на Благоевград от партията на Цветан Цветанов „Републиканци за България”, ако на 24 януари ВАС окончателно отстрани настоящия градоначалник Румен Томов предсрочно заради незаличаването му в срок като едноличен търговец.

Пред в. „Струма“ Динков категорично отрече слуха и заяви, че изобщо не възнамерява да се кандидатира за градоначалническото кресло, независимо от коя партия го спрягат слуховете.

На мястото на Рашко Динков от ЗС „Александър Стамболийски” влиза предприемачът Съби Дашев, който търгува със скрап. Той никога не се е занимавал с политика, а името му е свързано със стар скандал с ФК „Пирин” отпреди 13 г., когато мажоритарният собственик на клуба и ексвоенен комендант на Благоевград Методи Калъмбов най-безцеремонно освободи съдружниците си Петър Байкушев, Георги Тозев, Емил Павлов, Васил Миладинов, Росен Кацимерски и др., сред които и С. Дашев, обинявайки ги в лакомия и свръхвисоки очаквания от трансфера на Димитър Бербатов в „Тотнъм“. Впоследствие изгонените успяха да докажат в съда, че Калъмбов е нелегитимен собственик на клуба.

Според Търговския регистър Съби Дашев е управител на сдружение „Асоциация студентски медиен свят“, формулирало като основна своя задача „Подпомагане взаимодействието между общини, граждани, държавни органи, местни инициативи и бизнеса, за практически решения при съществуващи предизвикателства“, и има участие в 4 фирми, в една от които е съдружник с фалиралия бизнесмен и кандидат-кмет от БСП на последните местни избори в Гърмен Владимир Донков-Кучето.

С. Дашев става четвъртият съветник от партията, която на изборите миналата есен успя да вземе 8,99% от гласовете на избирателите. След вота за Дашев бяха преброени 366 преференции, които го подредиха на 5-о място след земеделците Васил Миладинов, Валентина Шаркова, Р. Динков и Г. Корчев.

С. Дашев ще се закълне на предстоящата сесия на ОбС – Благоевград в края на декември и най-вероятно освен стола на Р. Динков ще наследи и членството му в двете постоянни комисии на ОбС – Комисията по следприватизационен и следконцесионен контрол и Комисията по обществен ред, сигурност, противодействие на корупцията и установяване конфликт на интереси.

ОИК – Благоевград тази вечер заседава и по искането на съветника и лидер на ДСБ Калоян Ханджийски да бъде отстранена от ОбС – Благоевград колежката му от „Партия на зелените“ Соня Ставрева, която според него е в конфликт на интереси. Към искането си Ханджийски представил и три фактури, всяка по 160 лв., издадени от община Благоевград за публикуване на поздравителни адреси на дружество, чийто управител е С. Ставрева.

ОИК прие предложения от председателя Мартин Бусаров ход на комисията по жалбата на Ханджийски – да изиска от Търговския регистър официална информация какви фирми са регистрирани на името на Соня Ставрева, както и оригиналните фактури от община Благоевград, защото Ханджийски представил копия. След постъпване на тези документи на самата Ставрева ще бъде даден 3-дневен срок да даде писмени обяснения за 3-те поздравителни адреса. Накрая членовете на ОИК ще преценят нарушила ли е ЗМСМА.

ОИК разгледа и пратеното от КПКОНПИ решение, с което в края на ноември антикорупционната комисия наложи глоба от близо 100 000 лв. на бившия кмет на Благоевград Атанас Камбитов за дългосрочно финансово-стопанско обвързване между него и фирма „Старт 2015“ ЕООД, чрез която към днешна дата бившият градоначалник е собственик на 2 парцела в Благоевград, продадени от общината на фирмата по време на неговото кметуване. Решението бе прието от ОИК за сведение, защото Камбитов вече не е кмет.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *