Оймякон – където водата не замръзва при минус 62°

Оймякон – където водата не замръзва при минус 62°

Сибирското село Оймякон, република Якутия, е признато за най-студеното място на света. Зимата термометърът отчита до минус 62 градуса по Целзий.

В руското селище живеят около 500 души. То е възникнало като база за пастирите на елени през 20-те години на миналия век. Самото име на Оймякон означава „вода, която не замръзва” и произлиза от това, че там има минерален извор.

През зимата в този край хората се борят с много проблеми в ежедневието – замръзва мастилото в химикалките, зарядът на батериите пада бързо, очилата се залепват за лицата на хората, миглите се заскрежават с излизането навън.

В големите студове местните оставят автомобилите да работят непрекъснато, иначе няма да могат да ги запалят.

Туроператорите вече предлагат десетдневни екскурзии от България през Москва до „Полюса на студа“. Самолетът от Варна каца в зимна Москва. На следващия ден се пътува до Якутск, столицата на Якутия.

Там туристите могат да наблюдават местен зимен ритуал, наречен Итък Кая, след което пътешестват върху шейни с кучешки впрягове. Интересна спирка е и т.нар. “Царство на леда” – два тунела, осветени с неонова светлина, прокопани дълбоко в един постоянно замръзнал хълм. Вътре има десетки приказни вечно замръзнали ледени скулптури на местни езически богове, а също и на множество по-разпознаваеми образи – Буда, Фараон, Дядо Мраз, Мамут. На посетителите раздават дебели палта и подплатени ботуши, за да бъде преживяването им уютно и пълно.

Пътуващите изминават около 500 км до град Кандига, прекосяват централната част на Якутия и река Лена, след което продължават покрай река Алдан. Следващата цел на пътешествието е Оймякон, до който се стига по известния път Колима, построен от затворници от ГУЛАГ. Драматични планински пейзажи, мощни реки и стада лосове допълват преживяването на туристите.

Следва среща с кмета на Оймякон, който лично раздава сертификати на всички, посетили “Полюса на студа”.

Share

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *