Окончателно: Пускат ни в 1/2 от отпуската без съгласието ни

Работодателите и органите по назначаване ще могат да принудят работника или служителя да ползва до 1/2 от платения годишен отпуск без неговото съгласие. Това решиха депутатите на второ четене в Закона за мерките и действията по време на извънредно положение. Такова беше обявено с решейние на НС на 13 март 2020г.

Депутатите спориха близо час само за наименованието на Закона.

След като Йордан Цонев от ДПС предложи да се прекратят дебатите народните предтавители продължиха по законопроекта. Те приеха, че министъра на здравеопазването освен по закона за здравето ще може да въвежда и други временни мерки и ограничения определени в закон.

До отмяна на извънредното положение се спрат да текат процесуалните сроковете по съдебни, арбитражни и изпълнителни дела, освен на сроковете по накзателните дела за налагане на мерки за принуда по закоаза екстрадация и Европейската заповед за арест.

Депутатите приеха също да не се налага запори на банкови сметки на физически лица, върху трудови възнаграждения и пенсии. Парламентът отхвърли предложението на ВМРО до края на извънредното положение да спрат да текат сроковете на дължимите вноски по кредитите на физическите лица. Прие се до отмяна на извънредното положение да не се прилагат последиците от забава за плащане на задължения, включително ливхи и неустойки за забава,ккакво и не паричните последици, като предсрочни изискуемост, разваляне на договор и изземване на вещи.

Беше прието и воените да могат да участват в антиепидемичните мерки и ограничения на територията на страната. Те ще могат да извършват проверки за установяване на самоличност, да ограничават придвижването, да спират превозни средства до идване на органите на МВР, както и да използват физическа сила само когато това е абсолют и необходимо.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *