Олигархът Марио Николов невинен за източването на 15 млн. лева по САПАРД

Олигархът Марио Николов невинен за източването на 15 млн. лева по САПАРД

Апелативният специализиран съд потвърди оправдателните присъди на всички 8 подсъдими за източване на САПАРД. Така знаковият за прокуратурата процес срещу олигарха Марио Николов и още 7 души за източването на над 14.5 млн. лв. от САПАРД през 2002 г. падна и на втора инстанция.

Прокуратурата ги обвинява, че са източили парите с представяне на стари машини за месопреработване като нови и получаване на субсидии за купуването им.

Съдиите Веселина Вълева, Красимира Райчева и Румяна Илиева (докладчик) приеха делото за изяснено още миналия януари. И макар законът да им дава до 60 дни да напишат решението си, те го обявиха едва в края на този февруари.

И според втората инстанция твърдението на прокуратурата за организирана престъпна група, ръководена от Николов, е „произволно и без доказателствена основа“. По делото няма доказателства, извън правилно установената от държавния обвинител „йерархична и служебна подчиненост“, от които да се направи извод, че Николов и останалите са били в трайни фактически взаимовръзки, пишат още апелативните съдии.

И на още много места в решението говорят за „доказателствена необезпеченост“ и „без доказателствена основа“. За двама от подсъдимите давността за наказателно преследване за участие в престъпна група е изтекла още преди делото да стартира в апелативния съд, става ясно от решението му.

Процесът „САПАРД“ е христоматиен пример за бавно правосъдие не само заради ненаписаното повече от година решение на апелативния съд. Затова и подсъдимите лесно ще получат обезщетение за протакането. Решението на апелативния съд не е окончателно и прокуратурата може да го протестира пред върховния съд.

Припомняме, че в края на май 2017 г. Николов и останалите подсъдими бяха оправдани от Специализирания наказателен съд. Преди да стигнат до него обаче делото беше разделено на две – за източването на средствата и за прането на пари. Точно разделянето беше сред мотивите на първата инстанция за оправдателните присъди. Казусът е в съда от 2008 г.

През 2010 г. Марио Николов получи 12-годишна присъда от Софийския градски съд. За виновни бяха признати още петима от подсъдимите. През 2012 г. обаче Софийският апелативен съд отмени присъдите и върна делото на прокуратурата. Обвинителният акт беше внесен отново в началото на 2014 г., но вече в спецсъда заради променената подсъдност.

Делото за изпирането на парите от САПАРД срещу групата на Марио Николов, по което подсъдим беше и пернишкия бизнесмен Людмил Стойков, отдавна приключи с оправдателни присъди, макар и първата инстанция да определи тежки осъдителни присъди.

Софийският апелативен съд оправда всички подсъдими. Стигна се до възобновяване, но в края на 2016 г. Върховният касационен съд окончателно призна подсъдимите за невинни.

Share

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *