Олигархът Марио Николов невинен за източването на 15 млн. лева по САПАРД

Апелативният специализиран съд потвърди оправдателните присъди на всички 8 подсъдими за източване на САПАРД. Така знаковият за прокуратурата процес срещу олигарха Марио Николов и още 7 души за източването на над 14.5 млн. лв. от САПАРД през 2002 г. падна и на втора инстанция.

Прокуратурата ги обвинява, че са източили парите с представяне на стари машини за месопреработване като нови и получаване на субсидии за купуването им.

Съдиите Веселина Вълева, Красимира Райчева и Румяна Илиева (докладчик) приеха делото за изяснено още миналия януари. И макар законът да им дава до 60 дни да напишат решението си, те го обявиха едва в края на този февруари.

И според втората инстанция твърдението на прокуратурата за организирана престъпна група, ръководена от Николов, е „произволно и без доказателствена основа“. По делото няма доказателства, извън правилно установената от държавния обвинител „йерархична и служебна подчиненост“, от които да се направи извод, че Николов и останалите са били в трайни фактически взаимовръзки, пишат още апелативните съдии.

И на още много места в решението говорят за „доказателствена необезпеченост“ и „без доказателствена основа“. За двама от подсъдимите давността за наказателно преследване за участие в престъпна група е изтекла още преди делото да стартира в апелативния съд, става ясно от решението му.

Процесът „САПАРД“ е христоматиен пример за бавно правосъдие не само заради ненаписаното повече от година решение на апелативния съд. Затова и подсъдимите лесно ще получат обезщетение за протакането. Решението на апелативния съд не е окончателно и прокуратурата може да го протестира пред върховния съд.

Припомняме, че в края на май 2017 г. Николов и останалите подсъдими бяха оправдани от Специализирания наказателен съд. Преди да стигнат до него обаче делото беше разделено на две – за източването на средствата и за прането на пари. Точно разделянето беше сред мотивите на първата инстанция за оправдателните присъди. Казусът е в съда от 2008 г.

През 2010 г. Марио Николов получи 12-годишна присъда от Софийския градски съд. За виновни бяха признати още петима от подсъдимите. През 2012 г. обаче Софийският апелативен съд отмени присъдите и върна делото на прокуратурата. Обвинителният акт беше внесен отново в началото на 2014 г., но вече в спецсъда заради променената подсъдност.

Делото за изпирането на парите от САПАРД срещу групата на Марио Николов, по което подсъдим беше и пернишкия бизнесмен Людмил Стойков, отдавна приключи с оправдателни присъди, макар и първата инстанция да определи тежки осъдителни присъди.

Софийският апелативен съд оправда всички подсъдими. Стигна се до възобновяване, но в края на 2016 г. Върховният касационен съд окончателно призна подсъдимите за невинни.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *