Олиото скочи бясно с 30%, гони 3 лева литъра

Олиото в големите хипермаркети в страната от няколко дни е с нова, бомбастична цена. Съвсем скоро литърът на дребно ще гони 3 лева, прогнозираха хора от бранша.

В последните дни доставчици предупредили търговците, че ще има повишение в цената, но никой не очаквал, че бутилка от 1 литър за няколко дни ще поскъпне между 35 и 60 стотинки. Предишната доставка на олио с марка „Калиакра“ беше с цена 2.13 лева, сега едровата е 2.50 лева. „Олин“ поскъпна с 20 ст. до едрова цена 2.28 лева, а опаковките на „Фамилекс“ скочиха с цели 60 стотинки до 2.80 лева, сравняват от големите търговски обекти.

Върху тези суми търговците слагат и своята надценка. И в последната справка на Министерство на земеделието и храните /9-16 септември/ е загатнато за повишение в цената на рафинираното слънчогледово олио.

За засечения период предлагането на дребно на олиото в големите търговски вериги е било в ценовия интервал от 2,29 лв./литър (Шумен) до 2,64 лв./литър (Видин, Враца, Монтана и Пазарджик), посочват оттам. Вчера и от Софийската стокова борса дойде новината, че котировките на слънчогледа са се увеличили със 160 лв./тон през седмицата – от 560-580 лв./т до 720-740 лв./тон. Което говори, че занапред олиото ще поскъпва още.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *