Онлайн обучение в отделни класове в Кюстендилско

Отделни класове от училищата в Кюстендилско преминаха към обучение в онлайн среда заради установи случаи на коронавирус, съобщиха от РУО. В Основно училище „Неофит Рилски“ – Дупница, има 14 положителни проби за коронавирус. 11 са положителните преподаватели и трима души от непедагогическия персонал. По предложение на Областния кризисен щаб, след съгласуване с експертен съвет, педагогически съвет, там учениците в прогимназиалния етап ще преминат към обучение в онлайн среда. Положителна проба е дал преподавател в Основно училище „Св.св. Кирил и Методий“ – Кюстендил.

В учебното заведение се извършва дезинфекция. В Езикова гимназия „Д-р Петър Берон“ – Кюстендил две паралелки се обучават дистанционно. В ПМГ – Кюстендил, има само контактни лица. Група към една от детските градини в Кюстендил е под карантина поради това, че един от учителите е с положителна проба за коронавирус.

Област Кюстендил вече е в критичната червена зона с над 120 заразени на 100 000 души население. За изминалите две седмици – от 12 октомври до 25 октомври, броят на новозаразените с коронавирусна инфекция в областта е 144 души. Показателят двуседмичен ръст на заболяваемост към вчерашна дата е 123.17 на 100 хил. души. Това стана ясно по време на извънредно заседание на Областния кризисен щаб.

След анализ на ситуацията в Кюстендилска област членовете на Кризисния щаб единодушно решиха от 27 октомври до 10 ноември 2020 г. да бъдат въведени по-строги противоепидемични мерки, за да се овладее заразата от коронавируса. В рамките на тези две седмици се преустановяват временно плановите операции и плановият прием на пациенти в болниците и лечебните заведения в областта. Всички пет лечебни заведения са задължени да разкрият Ковид структури с минимум 10% от общия брой легла, с които разполагат.

По време на Кризисния щаб се взе решение също да се затворят временно нощните заведения в област Кюстендил – дискотеки, барове, клубове, пиано барове и други подобни заведения за развлечение на закрито. „Епидемиологичната обстановка се променя много динамично, за съжаление, в негативен план. Притеснително е, че ежедневно расте броят на заболелите, както и на хоспитализираните в двете болници в областта, а медиците ни са на ръба на силите. Това налага да се предприемат по-строги и спешни мерки“, коментира председателят на Областния щаб, Виктор Янев.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *