Опасен ли е кръвоизливът в окото?

Преди всичко, първо да поясним какво представлява конюнктивата – бялото на очите, защото на пръв поглед тя изглежда като цяла и плътна тъкан. Всъщност това е бяла обвивка, много плътна, подобна на хрущялната тъкан – склерата, а вече отгоре върху нея лежи самата конюнктива – многослоен филм.

Поради наличието в нея на много тънки съдове, когато видим “зачервено” око, най-често тези съдове на конюнктивата са разширени.

И така, субконюнктивалният кръвоизлив най-често е изтичането на малка част от кръвта в областта на самата конюнктива или под нея. Тъй като тези слоеве са много плътно прикрепени към склерата, всяка капка кръв след известно време заема максимална площ, което със сигурност плаши хората.

В същото време човек може изобщо да не почувства нищо и да не забележи проблема, докато другите около него не му кажат или не обърне внимание на себе си, оглеждайки се в огледалото.

Какви са причините за конюнктивален кръвоизлив?

• травма на очите

• внезапно повишаване на кръвното налягане, което може да възникне в резултат на вдигане на тежести, кашлица, кихане, смях и запек

• прием на аспирин или разредители на кръвта, като варфарин (или всяко друго вещество, което влияе на реологията на кръвта). Не си предписвайте сами лекарства, които променят вискозитета на кръвта!

• в редки случаи – нарушения в съсирването на кръвта или недостиг на витамин К (витамин К помага за функционирането на протеините, необходими за коагулацията на кръвта)

• очна хирургия, включително LASIK и катаракта

Какво е лечението?

В прекия смисъл на думата, за съжаление, няма лек. Да, разбира се, специалистът може малко да помогне и да облекчи ситуацията, но няма начин да се повлияе на скоростта на резорбция на кръвоизлива.

В някои страни се използват различни лекарства от серията емоксипин, калиев йод, дори инжекции с хепарин, но всичко това не е успешно в борбата с кръвоизлива.

И тук, както при синините, можете обилно да ги мажете с каквото и да било, но скоростта на елиминиране на последствията няма да се промени значително.

Този досаден факт разочарова мнозина и има много хора, които говорят за народни рецепти и други невероятни методи за справяне с проблема. Но за съжаление, няма надеждно потвърдени такива техники в клинични изследвания.

За да облекчите състоянието, можете да направите следното:

• Не търкайте очи, за да не провокирате появата на други кръвоизливи

• Опитайте се да използвате заместители на сълзите, за да премахнете синдрома на сухото око, който най-често придружава такива кръвоизливи

• Ако приемате лекарства, които влияят на съсирването на кръвта, трябва да се свържете с вашия лекар и да съобщите какво се е случило

В повечето случаи конюнктивалният кръвоизлив спонтанно се елиминира в рамките на 7-10 дни, като същевременно си струва да се отбележи, че през първите няколко дни пациентът може да забележи увеличаване на площта на кръвоизлива.

Не се страхувайте! Най-вероятно съсирекът все още се преразпределя, намалявайки дебелината и увеличавайки площта си. Това не показва продължаващ кръвоизлив.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *