Оптимизъм! Разкриват 6 нови оранжерии в Петричко

Оптимизъм! Разкриват 6 нови оранжерии в Петричко

Нови 6 оранжерии ще заработят в община Петрич. Пет от тях ще бъдат изградени в село Първомай и една в село Беласица. За реализацията на инвестиционното намерение на собствениците по предложение на зам. кмета по строителството инж. Минка Салагьорова на предстоящата сесия общинските съветници ще гласуват да се допусне проект за изработване на подробен устройствен план-план за регулация и застрояване в поземлените имоти.

„Инвестиционните проекти са разгледани на общинска комисия и след положително становище внасям предложение за изработване на ПУП-ПРЗ на обектите, които предстои да бъдат одобрени от Общинския съвет. Имаме много такива молби, които предстоят да бъдат разгледани“, съобщава за „Струма“ зам. кметът Минка Салагьорова.

Интересът към изграждането на оранжерии изглежда расте и заради европейските субсидии, които се отпускат за качество на зеленчуците. Колко са земеделските производители с оранжерии в община Петрич никой не може да каже с точност, тъй като не се води такава статистика. Потърсихме за коментар и бизнесмена Пламен Малчев, собственик на една от най-големите оранжерии в региона – в с. Дамяница.

„Много хора се занимават с отглеждане на зеленчуци, но колко са оранжериите едва ли някой знае. Печалбата в този бизнес е променлива величина – един път върви, друг път – не“, каза бизнесменът. Публичен факт е, че родните пазари и супермаркети са залети с вносни зеленчуци, което обаче е за сметка и в ущърб на българските производители.

Share

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *