Оранжев код за дъждове в 5 области днес

Оранжев код за дъждове в 5 области днес

Оранжев код за интензивни дъждове е в сила за 5 области в страната за 11 януари, за останалите 23 кодът е жълт, сочи картата на Националния институт по метеорология и хидрология (НИМХ).

Оранжев код е обявен за областите Смолян, Кърджали, Хасково, Ямбол и Бургас, в които ще има значителни валежи от дъжд, със сумарни количества между 35 и 55 мм.

Жълт код важи за 11 януари за областите Варна, Добрич, Шумен, Силистра, Търговище, Разград, Русе, Велико Търново, Габрово, Ловеч, София-област, София-град, Перник, Кюстендил, Благоевград, Пазарджик, Пловдив, Стара Загора и Сливен. Там се очакват значителни валежи от дъжд, със сумарни количества между 25 и 35 мм.

В областите Шумен, Силистра, Разград, Търговище, Русе, Велико Търново, Габрово, Ловеч, София-област, София-град и Перник дъждът ще се примесва със сняг.

Днес валежите ще продължат и на много места ще са значителни. В Северозападна България ще вали предимно сняг, ще продължи да се натрупва снежна покривка. В Южна България валежите ще са от дъжд.

Минималните температури ще са от около минус 1° в северозападните райони до 5°-6° в крайните южни.

Максималните температури ще са от 0° до 5° в Северна България, в Южна – между 5° и 10°, в крайните югозападни райони и малко по-високи.

По Черноморието ще е облачно и дъждовно. Ще духа предимно умерен вятър от изток-североизток. Максималните температури на въздуха ще са 8°-11°. Температурата на морската вода е 9°-10°. Вълнението на морето ще е 3-4 бала.

В планините ще остане облачно, мъгливо с валежи. В Стара планина над около 1400-1600 метра ще вали сняг. Максималната температура на височина 1200 метра ще е около 7°, на 2000 метра – около 1°.

През следващите дни вятърът в цялата страна ще се ориентира от северозапад, отначало ще е слаб, впоследствие ще се усили и с него ще прониква студен въздух. Валежите ще продължат.

Във вторник в по-голямата част от Северна България и планините ще са от сняг, а в Южна и Източна – от дъжд; значителни по количество ще са в югоизточните райони.

В сряда валежите постепенно ще спрат. В четвъртък, след временни разкъсвания и намаления, облачността отново ще се увеличи и ще завали слаб сняг. Температурите ще се понижават постепенно и в четвъртък минималните в цялата страна ще са отрицателни, а в по-голямата част от Северна България и дневните ще остават около и под 0°.

Валежите от последните дни създават опасност от разливи по големите реки у нас. Вероятност от поройни наводнения има по водосборите на реките Искър, Янтра, Русенски Лом и Суха река. По-голям е рискът от разливи по средното и долното течение на Марица, реките Тунджа и Арда, и техните притоци.

Марица има вероятност да премине червения праг за предупреждение при Харманли на 12 срещу 13 януари и при Свиленград на 13 януари. Тунджа ще премине оранжевия праг при Елхово. Черна река ще прескочи жълтия праг в Смолян, а река Маданска – при Мадан.

Значителни повишения на нивата се очакват и за реките Струма и Места в Югозападна България – поройни наводнения са възможни по теченията и притоците им.

Share

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *