Осветиха чудотворна икона в църквата в Банско

Със света литургия отбелязаха храмовия празник на църквата „Света Троица“ в Банско и бе осветено копие на чудотворната икона „Старозаветна Света Троица“.

Дългоочакваното освещаване бе извършено от Негово Високопреосвещенство Неврокопският владика Серафим в съслужие със свещениците от Банско и духовни лица от Неврокопската митрополия проведе Светата литургия.

Безценната светиня „Старозаветна Света Троица” е нарисувана от монаси в един от най-красивите Светогорски манастири – Дохиар. В този манастир се съхранява чудотворната икона на Света Богородица Скоропослушница /Всечуваща/.

Поставената в специално изработен за нея красив резбован проскинитарий икона е в църквата в Банско от няколко месеца. Светинята е дарение за храма от спомоществователя Борислав Лазаров от София.

На празничната служба на храмовия празник и освещаването присъстваха много миряни от Банско и гости на града. Общинската управа, начело с кмета Иван Кадев, също се поклони пред иконата. На общото богослужение кметът на община Банско прочете „Символ верую”, а празничният звън на камбаните се разнасяше над Разложката котловина в продължение на часове.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *