Осмокласници извиха опашки за записване след първо класиране

С наплив на кандидат-гимназисти и родители започна записването на приетите ученици на първо класиране вчера. Още отрано сутринта в Езиковата и Математическата гимназия в Благоевград, които реализират прием от по 6 паралелки, се наблюдаваше истинско оживление. Майки, бащи и бъдещи осмокласници трескаво попълваха документи, а други се насочиха към импровизираните пробни, за да мерят и дадат заявки за панталони, поли, ризи, пуловери от училищните униформи.

И тази година най-желан е профил английски и испански на ЕГ „Акад. Л. Стоянов“. За справка, миналата година най-високият минимален бал в тази паралелка бе 378.5 т., а сега последният приет е с бал от 397 т. В другата най-предпочитана паралелка с английски и немски най-високият минимален бал е скочил от 362 на 376 т., а в немски с английски – на 366 т., при 354 миналата година, пише в. „Струма“.

„От сутринта дойдоха да се запишат към 50 ученици. Имаме класирани за всичките 156 места, като 114 от кандидатите са приети на първо желание, 22-ма са на второ желание”, коментираха малко след 10 часа сутринта от комисията на ЕГ, където минималният бал в паралелките с френски и втори чужд английски също бележи ръст от 336.5 т. на 338 т.

Истинска опашка се изви за записване и в ПМГ „Акад. С. П. Корольов“ и за да не се струпват много хора, служителите на училището пропускаха поетапно чакащите пред сградата родители и бъдещи гимназисти. Учители от комисията по приема споделиха, че също има класирани за всичките 156 места. Имало наплив от сутринта, но не са преброили колко са записаните, понеже не им е останало време. С най-висок минимален бал от 356.250 т. са двете паралелки с профил „Софтуерни и хардуерни науки”. Резултатът на последния влязъл в паралелката по природни науки /биология и химия/ е 340 т., при 320.5 точки миналата година, а в профил „Математика и информатика” с английски и немски минималният бал съответно е 309.250 и 307 точки.

Традиционно високото си ниво поддържа и Природо-математическата гимназия „Яне Сандански” в Гоце Делчев, където паралелката с биология и химия „заковава“ минимален бал от 332.550 точки, а профил „Математически“ /математика, информатика с английски/ е с 329 точки.

Истински „рекордьор по вдигане на летвата“, що се отнася до прага за влизане, е Националната хуманитарна гимназия „Св. св. Кирил и Методий“. Там минималният бал и на 5-те паралелки върви нагоре. Така например миналата година последният класиран в паралелката с профил „Изобразително изкуство“ бе с 261.5 т., а сега е с 323.250 т. Наред с традиционно предпочитания хуманитарен профил с минимален бал от 334 т. разкритата от миналата година паралелка с профил „Предприемачески“ е с минимален бал от 303.250 т., обществените науки са с 318.750 т. и музикалната паралелка – с 289.50 т.

„Искрено се надяваме това да се дължи на повишения интерес към нашето училище“, коментира по този повод директорът на НХГ Марин Митов и допълни, че има класирани за всичките 130 места, като 90 процента от кандидат-гимназистите са приети на първо желание.

Служители от училището признаха, че родители и ученици започнали да прииждат още в 7.30 ч. сутринта, а към обяд при входа, застанали на разстояние един от друг, имаше към 20 човека.

„Чакаме близо час, пропускат периодично хора, за да няма голямо струпване“, заяви майка на кандидат-гимназист.

Сред подредилите се на опашката бе и учителката по изобразително изкуство в VІІІ СУ, художничката Димитрина Гошева, чиято дъщеря София е приета с най-висок бал от 422.50 т. /който е и втори най-висок за училището/ в паралелката по „Изобразително изкуство“.

„Това бе първото желание на дъщеря ми и сега идваме да се запише. Не е ходила на частни уроци по изобразително изкуство, аз й водих занимания в продължение на няколко месеца всеки ден и, разбира се, и занапред ще я подкрепям и напътствам“, каза Д. Гошева по повод на дъщеря си София, която наследила нейния талант и вече има редица призови места от конкурси и форуми, а сега ще учи в същата паралелка, която и майка й е завършила.

Записването върви нормално и спокойно, като има класирани максималният брой от 26 ученици за паралелката по „Графичен дизайн“, разкрита миналата година, съобщиха от ръководството на V СУ „Георги Измирлиев”.

Че първият приет ученик е дошъл да се запише малко преди 8 часа сутринта, сподели директорът на Благоевградската професионална гимназия Антон Драгоев, което е първото училище в община Благоевград, въвеждащо дуална форма на обучение, или т.нар. обучение чрез работа. За предстоящата учебна година БПГ е с прием на три паралелки, като в „Компютърна техника и технологии“ има класирани 24 ученици, в „Автомобилна мехатроника” – 20.

Трета паралелка е от две специалности – „Електрообзавеждане на производството“ и „Машини и системи с цифрово-програмно управление” /ЦПУ/, които са от списъка на професиите с очакван недостиг на пазара на труда. Въпреки че заложеният прием е по заявка на бизнеса, от училището са сключили договори с двама големи работодатели, единият от които е енергийната компания ЧЕЗ. Във втори гимназиален етап /11 и 12 клас/ учениците ще се обучават в реална работна среда, за което ще получават и пари, очевидно в Благоевград, поне на този етап няма интерес към дуалното обучение. Желание да се обучават по професия „Електротехник“ са изявили 8 кандидат-гимназисти, а по професия „Машинен техник“ – двама.

„Надяваме се да има необхванати ученици, завършили 7 клас, и да успеем да реализираме приема си“, коментира А. Драгоев и прогнозира, че най-вероятно на второ класиране няма да има голямо движение, затова ще очакват да попълнят незаетите места на трето класиране.

За поредна година впечатление прави, че не в едно и две училища минималният бал е 30 т., което е най-ниският възможен и означава, че кандидат-гимназисти с такъв резултат са изкарали двойки на националните външни оценявания по математика и БЕЛ, или пък изобщо не са се явили на изпитите. Те участват в класирането с балообразуващите оценки от свидетелството за основно образование, като минималният праг от 30 точки, приравнен по шестобалната система, е две оценки от по „Среден” /3/. Така на практика се оказва, че трудно изкласили седмокласници с тройки по БЕЛ и математика са приети да учат „Оперативно счетоводство” „Природни науки – билогия и химия”, „Софтуерни и хардуерни науки“ и редица други профили и професии.

Срокът за записването на приетите на първия етап от класирането или подаването на заявления за участие във второ класиране е до 16 юли включително.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *