Осъдиха двама „ало“ измамници, прибрали 13 650 лв.

Районен съд – Кюстендил, под председателството на съдия Николай Николов, призна за виновен в участие, в схема за телефонни измами 31- годишния Тодор К. от гр. Банкя, като му наложи наказание от 2 години лишаване от свобода, при първоначален режим на изтърпяване „общ“.

Съдът призна за виновна и 30-годишната Лозка Г., за съучастие, като помагач и й определи наказание лишаване от свобода за срок от 1 година и 4 месеца, изпълнението на което се отлага за изпитателен срок от 4 години. Делото се води по реда на съкратеното съдебно следствие и съдът редуцира с 1/3, първоначално наложените им наказания, за Тодор К.- от 3 на 2 години лишаване от свобода и за Лозка Г.- от 2 години на 1 година и 4 месеца лишаване от свобода, с изпитателен срок от 4 години.

Двамата са признати за виновни в това, че в съучастие като помагачи и с друго, неустановено по делото лице-извършител, представил се за служител на МВР, умишлено са въвели в заблуждение двама жители на Кюстендил и една жена от Пирдоп, като са им причинили имотна вреда в общ размер на 13 650 лв. Пострадалите са заблуждавани, че помагат на полицията да разкрие телефонни измамници.

Наложеното от РС – Кюстендил наказание на подсъдимите е общо, най- тежкото из между определените им, за подобни престъпления от РС – Пазарджик през 2018 г. и РС – Петрич през 2019 година.

Съдът в Кюстендил осъжда Тодор К. и Лозка Г., да заплатят солидарно на Р. А. от Кюстендил сумата от 4 350 лв., представляваща обезщетение за причинените му имуществени вреди в резултат на престъплението, извършено на 19.11.2018 г., заедно със законната лихва, както и 1000 лв. обезщетение за причинените му неимуществени вреди, заедно със законната лихва.

Тодор К. и Лозка Г. са осъдени да платят солидарно и 4 400 лв. на пострадалата Р . Б. от Пирдоп, обезщетение за причинените й имуществени вреди от телефонната измама, извършена на 30.10.2018 година, заедно със законната лихва.

Присъдата, с която Районен съд – Кюстендил налага наказание лишаване от свобода за срок от 2 години на Тодор К., което да се изтърпява при първоначален общ режим и наказанието от 1 г. и 4 м. лишаване от свобода, с 4 – годишен изпитателен срок за Лозка Г., за участието им в телефонни измами, подлежи на жалба и протест пред Окръжен съд – Кюстендил.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *