Осъдиха ли Калин Терзийски да плати 40 бона за клевета?

Колосалната сума от 40 хил. лв. ще трябва да плати писателят Калин Терзийски (50), ако Върховният касационен съд го признае за виновен по делото, заведено срещу него от наследниците на Николай Хайтов, споделя самият той. Срещу Калин децата на известния писател и драматург заведоха дело заради думите, които в нетрезво състояние Кайо изрече в телевизионен ефир.

Преди четири години Терзийски заявява, че Хайтов и Радичков са били слуги на тогавашната власт. С това изречение той си навлича дългогодишни неприятности. Сумата прогресивно нарасна през четирите години съдебна битка, като в нея ca включени и финансовите обезщетения за обида, и съдебните разноски, пише lifeonline.bg.

Делото вече стигна до ВКС, след като Хайтови обжалваха решението на второинстанционния съд, който оправда Терзийски. След месец се очаква Върховният съд да произнесе решението си.

„Всичко това дълбоко ме натъжава. Това е един абсурден свят, който дори Кафка не може да измисли. Тези четири години атаки срещу мен са доказателство колко човешка злоба и наглост може да съществуват“, споделя огорченият писател.

Както многократно е твърдял, и сега Кайо е категоричен, че никога не е искал да засегне личността на Хайтов, още повече да обиди децата му. Терзийски не крие, че думите му са изречени под въздействието на алкохола.

След този случай той забравя пагубния навик и решава вече да не посяга към чашката.

„Думите ми не са насочени срещу самия Хайтов или който и да е друг писател от онова време. Говорех за феномена, който бе факт през комунизма, да се обслужва диктатурата. Аз самият също, по един или друг начин, макар и неволно, съм бил част от този феномен, бидейки на военна служба в Гранични войски.

Дадох само пример, че писателите са най-важните остриета на една власт и не мисля, че това може да се оспори. В миналото те бяха по грозен начин превърнати в съмишленици на един смешен режим, който им осигури угодно съществуване. Сега ние, писатели, художници, живеем чудовищно труден живот. Ако съм имал по-остър език, това е мое право“, смята Калин.

През февруари един от синовете на Николай Хайтов Здравец, сподели пред медиите, че е готов да оттегли обжалването на делото във ВКС, ако Терзийски се извини публично. Тогава Калин използва социалните мрежи, за да поднесе извинението си на семейството.

„Поисках прошка. Никога не съм искал да обидя някого, но мнението си за режима няма как да променя“, отсича Терзийски.

Не това извинение са очаквали наследниците на Николай Хайтов. Дъщерята на Хайтов Елена изрази отново възмущението си от думите на Калин, които и до днес не може да забрави или да прости.

„Ние искахме неговото извинение да бъде публично и пред аудиторията, пред която той по този грозен начин хвърли обвиненията, тоест в телевизионен ефир.

Социалните мрежи не са мястото той да иска прошка. Терзийски казва, че не е искал да обиди никого, но той го направи и отношението му бе възмутително да кажеш толкова грозни думи пред толкова голяма аудитория.

Още повече че хем се отрича от думите си, хем в същото време казва, че не съвсем“, казва хайтовата наследница пред столичен ежедневник

Елена Хайтова е категорична, че парите са най-маловажният фактор в случая. В иска сумата, която тя и братята й заявяват, са по 7 хил. лв. на човек, всичко друго е разноски по делото.

„Последното нещо, което може да се каже за Николай Хайтов, е, че е бил слуга“, убедена е Елена.

След месец се очаква решението по делото на ВКС. И двете страни очакват то да е безпристрастно. Как ще се развие дългогодишната съдебна сага, предстои да разберем.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *