Отбелязваме 77 години от спасяването на българските евреи

Чрез поднасяне на цветя на Паметника на спасението, намиращ се в парковото пространство между Националната художествена академия и сградата на Народното събрание, днес, 10 март, в 12:00 часа ще бъде почетена паметта на онези достойни българи, които се опълчиха и не допуснаха своите братя и сестри от еврейки произход да бъдат депортирани към нацистките лагери на смъртта.

Ще се положат цветя и в памет на 11 343 евреи депортирани от администрираните от Царство България територии на Северна Гърция, Вардарска Македония и град Пирот.

На кратката церемония по поднасяне на цветя ще присъстват кметът на град София, г-жа Йорданка Фандъкова, заместник-министърът на външните работи и национален координатор за борба с антисемитизма, Георг Георгиев, посланик Пламен Бончев, ръководител на българската делегация в Международния алианс за възпоменание на Холокоста, председателят на Организация на евреите в България „Шалом“ – доц. д-р Александър Оскар д.м. и Н. Пр. Йорам Елрон, посланик на държавата Израел в България.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *