Отварят животинския пазар за продажба на разсад в Кюстендил

Кметът на Кюстендил Петър Паунов отваря животинския пазар, където ще се пласира произведения разсад на десетките земеделци от общината.

„Идва сезон, в който се засаждат градините и имаме многобройни сигнали от наши съграждани, че са производители на зеленчуков разсад и овощарски. В тази връзка идващата седмица, при спазване на всички изисквания, ще позволим отварянето на животинския пазар, като зеленчуков такъв, но само за продажба на разсад“, обяви Паунов.

Той допълни, че заявки ще се приемат на имейла на администрацията до 7-и април, като производителите ще трябва да посочат трите си имена, адрес и телефон за контакти. „На животинския пазар могат да бъдат разположени около 40 маси при спазване на всички хигиенни изисквания и отстояние. Ако заявките са повече ще бъде изтеглен жребии, който ще определи номерата и един ден ще излизат едните номера, а на следващия – други“, каза още Паунов. Той беше категоричен че и продавачите, и купувачите ще бъдат с маски. На всеки час продавачите ще дезинфекцират собственоръчно масите под контрола на общинското звено.

В съседната Община Дупница пък допълва пакета от мерки, които ще се приложат с цел облекчаване на местния бизнес, както и на гражданите, които са в договорни отношения с общината. В началото на седмицата, кметът инж. Методи Чимев обяви, че се коментират и други такива, които в зависимост от обстановката в страната ще бъдат прилагани.

„За всички общински и социални жилища, които са общо 318 и са отдадени под наем на нуждаещи се лица, считано от 01.03.2020г. спират да текат лихвите за забавено плащане. Удължават се сроковете за плащане на текущ наем до 90 дни. Тези правила ще се прилагат за дължимите суми до 30 дни след отмяна на извънредното положение. Що се касае до договорите за наем, сключени между общината и земеделски производители, също има конкретни мерки. Това касае 195 местни производители. Няма да бъдат начислявани лихви за забавено плащане на наем или аренда“, обяви и кметът на Дупница, инж. Чимев.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *