Отварят общинския басейн в Благоевград в понеделник

Закритият общински плувен басейн в Благоевград се готви да отвори врати в понеделник. Ръководството на „Спортни имоти“ вече затопля водата, за да достигне тя задължителните 26 градуса за ползване на съоръжението. „Доста време не работи и нямаше смисъл да поддържаме топла водата и въздуха и да харчим излишно пари“, обясни Валери Миков, управител на общинското дружество.

Той коментира пред в. „Струма“, че още в неделя, като се разбрало за подготвената от министъра заповед, разпоредил да започнат да загряват водата, температурата на която се вдига с 1,5 градуса на ден и вчера бе достигнала до 22 градуса. „Огнярят работи и нощна смяна. Имаме готовност да изпълним обявените вече условия за пускане до двама души в съблекалните, за дезинфекция, осигуряване на хартия за еднократна употреба и очаквам да разберем дали от РЗИ ще има по-специални указания. Предстои среща с ръководствата на клубовете, за да уточним някои детайли, например като начало да не се пускат начинаещи, тъй като при тях има струпване на родители, което не е желателно“, уточни В. Миков.

Новото изискване е концентрацията на остатъчна хлор във водата да е от 0,4 до 0,5 мг, което означава, че в градския басейн ще се наложи леко да я завишат, тъй като досега това количество е било от 0,3 до 0,5 мг.

Собствениците на частни басейни не са толкова оптимистично настроени и не бързат да ги отварят. „Искам първо да получа точните разпоредби от РЗИ за условията , които трябва да спазваме, и тогава да реша какво ще правя“, коментира благоевградският хотелиер Румен Калайджиев и не скри неодобрението си на огласените изисквания: „Четири метра от шезлонг до шезлонг и от чадър до чадър е страшно голямо разстояние, ако до преди си събирал 100 шезлонга, сега няма да може да са повече от 20-30. Затова не бързам. Почистваме, но засега изчаквам да видим какво ще се случи след 13 май, дали министърът няма да издаде някоя нова заповед на 14-и, а и чувам, че се готвят протести… Когато не работиш на пълен капацитет, е абсолютно неизгодно да викаш персонала, който в момента е на борсата и да даваш заплати, които няма как да се изкарат, затова по-добре и да почивам, отколкото да отворя“, обясни той колебанията си.

Р. Калайджиев коментира, че пускането на терасите на заведенията като начало няма как да помогне на бизнеса, тъй като хората обедняха и няма откъде да дойдат клиенти. Другият голям удар за ресторантьорите, според него, е пропадането на абитуриентските балове, за които още никой не знае дали ще се отложат, или изобщо няма да се състоят.

Малко преди да се обяви извънредното положение в България, Р. Калайджиев е подал оставката си като съпредседател на Българската асоциация на хотелите и ресторантьорите. Той е начело на ръководството й от ноември 2019 г. заедно с Георги Щерев и Вени Петрова, която също напуска, но и двамата чакат да се проведе общо събрание, за да се уважи желанието им. Благоевградският хотелиер призна неофициално, че бил разочарован от егоизма на колегите от бизнеса и че всеки дърпал „чергата“ към себе си, а вместо признание за постигнати резултати, получил обидни обвинения в предателство.

„Няма да отварям нито банята, нито ресторанта засега“, категоричен бе и концесионерът Христо Ковачки и пресметна: „Десет маси през 2,5 метра, ако сложа, на ден при обедно меню по 4 лв., как да платя на готвач, на сервитьори, на мияч, ток, вода… Ще видим дали след 13-и ще разрешат да отворим хотелите и ресторантите. Започнах с почистването и ще боядисаме терасата и ще видим какво ще стане към средата на май“, заяви Ковачки.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *