Отварят 60 пункта за изкупуване на череши

В 23 населени места на община Кюстендил ще бъдат разкрити пунктове за изкупуване на череши, става ясно от заповед, издадена от кмета Петър Паунов. Общият им брой през тази година ще бъде 60, като черешите ще се изкупуват само срещу документ за собственост.

През последните години общината въведе това изискване,

за да бъдат сведени до минимум кражбите на череши

„Нямаш ли документ, не ти купуват черешите. Преди години минаваха, обираха ни градините и после ние оставахме без нищо. Сега мога да кажа, че нямаме подобни случаи, кражби няма“, похвали се овощар от района на Драговищица. Най-голям брой пунктове ще бъдат разкрити в Кюстендил – 9, както и в едно от най-големите черешарски села – Соволяно, 8.

Червеното злато на кюстендилци ще се изкупува и в селата Горна Гращица, Граница, Драговищица, Копиловци, Лозно, Коняво, Николичевци, Багренци, Шипочано, Лелинци, Скриняно, Стенско, Раждавица, Таваличево, Шишковци, Горановци, Дворище, Цървеняно, Соволяно, Берсин, Слокощица и Жабокрът. В повечето от селата ще има повече от едно място, на което ще може да се разкрие пункт, като цената на 1 кв.м площ е 15,20 лв. на месец. И тази година изкупуването на череши ще става във времето от 9 до 22 часа, а берачите ще могат да работят от 7 до 20 часа. Все още не е ясно каква ще бъде началната изкупна цена на черешата, но

вероятно тя отново ще тръгне от 80 ст. за набран килограм плодове.

Остава и изискването на берачите да бъдат пускани еднодневни трудови договори, обявиха от Инспекцията по труда. Заради хладното време очакванията са черешовата кампания да стартира през средата на месец юни. Проблем се оказват и постоянните валежи, които пречат на зреенето и в същото време напукват плодовете.

„Ако продължава така, реколтата ще е изключително лоша, да не кажа съсипана. Тези дъждове съсипват всичко. При градушката, ако ни се размине, с тези валежи ще стане страшно“, прогнозира специалистът Валери Йовев. По негови думи заради продължителните валежи

най-вероятно череши за прясна консумация почти няма да има

а тези, които останат по дърветата, ще бъдат годни само за пулп, където цената е изключително ниска. Не малко производители ще сложат продукцията си в бидони за ракия. „Преди две години оставих черешите на дърветата. Набрах, за да приготвя ракия, и дотам. Ако и тази година времето ги съсипе, сме на път да се откажем“, казва и друг черешопроизводител от село Таваличево.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *