Отиде си бившият кмет на Банско Александър Мацурев

Бившият кмет на Банско Александър Мацурев е починал днес, съобщиха в социалните мрежи негови приятели и съграждани. “Без този човек, кметувал дълги години, Банско никога нямаше да е същото. Той промени града и живя с неговия ритъм до последните си дни.

Животът ме сближили с него на края на неговия живот и всяка наша среща ме изумяваше с неговата огромна обич и грижа за града. Сънуваше мечтите си за Банско и живееше с неговото бъдеще. Лек път нагоре, чичо Сашо. Знам че ще те запомнят и ще оценят твоя принос, нищо че ти не го вярваше”, написа Зорка Тумбакиева, която е секретар на Съюза на туристическия бизнес в курортния град, пише “24 часа”.

Александър Мацурев е бил кмет на община Банско за периода 1976-1990 г. Янка Рускова и Димитър Русков, който пък му е бил заместник, написаха прочувствени думи за бившия градоначалник:”Той беше един широко скроен човек, с мечта да превърне Банско в международен спортно-туристически и културен център. И тази негова мечта се сбъдна.

По негово време бяха изградени редица обществени сгради като автогарата, жилищните блокове, старинния квартал и неговото благоустрояване, изграждането на музейното дело, сградата на СПТУ по Селско стопанство и редица други обекти.

Най-голямото му желание, което се реализира през 1988-1989 г. беше изграждането на централната градска част: подземни комуникации, топлофикация, довеждащ водопровод за напояване и самото изграждане на пешеходното ларго, домът на изкуствата, читалището и впоследствие неговата префасадация, квартал 25. Товс беше един живот посветен на гр. Банско и общината. Изразяваме нашите съболезнования на Маргарита, Ваньо и всички близки и роднини.”

Бившият кмет е дядо на депутата от Банско, който носи и неговото име Александър Мацурев.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *