Отиде си почетният гражданин на Благоевград – писателят Христо Динев

Отиде си почетният гражданин на Благоевград – писателят Христо Динев

На 93 години почина в съня си почетният гражданин на Благоевград Христо Динев – общественик, културен деятел и писател, бивш директор на Регионална библиотека „Димитър Талев“. Той е човекът, под чието ръководство се създават значими културни институции, като Регионален исторически музей и Регионална библиотека в Благоевград, Ансамбъл „Пирин“ и музеите в Разлог и Мелник.

Автор е на разкази за деца и възрастни, есета, очерци, професионални статии и др., публикувал е в местния и в централния печат. За 90-ата си годишнина Хр. Динев бе удостоен с плакет за „Цялостен принос в развитието и популяризирането на културата“ от кмета Ат. Камбитов, припомня „Струма“.

От 2002 г. издава книги като първата е с разкази за деца „Петнайсет звънчета в сърцето ми”, следват „Срещи с времето” (разкази, 2002), „Зората на държавен ансамбъл „Пирин” (мемоари, 2004), „Съзидание и разцвет — за окръжната библиотека и библиотечното дело в окръга” (мемоари, 2005), „Скенер за души” (разкази, 2007), „Лейтенант Христов” (новела, 2011), „Времена, хора и събития” (разкази и статии, 2015) и последната, отново с разкази „Кръвта говори” (разкази) издаде преди 3 години .

Христо Динев е женен и има две дъщери. Семейството му е решило да бъде кремиран, а заради ограниченията за събиране на повече хора на едно място след 40 дни ще организират събитие в негова памет.

Share

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *