Отказаха да отменят гаранцията от 15 000 лв. на Мишката за поръчителството на палежа

Отказаха да отменят гаранцията от 15 000 лв. на Мишката за поръчителството на палежа

Окръжен съд отказа за измени паричната гаранция от 15 000 лв. на криминално проявения благоевградчанин Венцислав Сотиров-Мишката, която му бе определена при разследването за поръчителството на палеж на 4 автомобила, за което има висящо дело в Районен съд, пише в. „Струма“. Адвокат Пенко Ненов обжалва паричната гаранция с мотива, че подзащитният му има затруднения с обслужването на ипотечен кредит.

Окръжните магистрати отказват да изменят паричната гаранция, както е направил преди това Районният съд. В съдебното определение се посочва, че Венцислав Сотиров има персонална охрана срещу заплащане, както и че е дал заем от 39 300 долара, т.е. едва ли има парични затруднения. Определението е окончателно.

Припомняме, че Венцислав Сотиров, който на последните избори бе кандидат за общински съветник, е подсъдим по обвинение, че е поръчал палежа на автомобили на роднини и съдружници на безследно изчезналия Кирил Цветанов-Буята, след като не пожелали да му върнат дълг от 100 000 долара, които бил дал приживе на боса от СИК. Според обвинението огнената поръчка е изпълнена от криминално проявения благоевградчанин Спас Покровнишки, който я приел не директно от Мишката, а от неговия авер Николай Атанасов. В периода от 05.07.2014 г. до 22.08.2014 г. той бил уговорен от В. Сотиров и Н. Атанасов да запали чуждо имущество със значителна стойност. С обещание за парична облага, Спас Покровнишки бил склоняван да залее със запалителна течност автомобилите и да драсне клечката. За тази „работа“ щял да получи по 1000 лева за всяка запалена кола.

В периода от 14.07.2014 г. до 22.08.2014 г. в Благоевград са запалени четири автомобила – „Мерцедес С 220 ЦДИ“, „Мазда 2“, „Пежо Партнер“ и „Рено Меган“, собственост на Иван Кюров, на дъщерята на ресторантьора Красимир Николов – Павлина, на вдовицата на Буята – Мария, и на нейния баща Аспарух Благов. Всичките палежи били извършени през нощта. Общата стойност на унищоженото чуждо имущество възлиза на 21 530 лева.

Венцислав Сотиров е обвинен като поръчител на база свидетелски показания на Спас Покровнишки и Николай Атанасов, които също за подсъдими за палежа – единият като извършител, а другият като подбудител.

Share

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.