Отказаха да прекратят командировките на двама съдии от РС-Благоевград

Председателят на Районен съд – Благоевград Вера Коева поиска от ВСС да прекрати командироването на двама съдии в Окръжен съд – Благоевград, но кадровиците на Темида не се съгласиха. Командированите съдии са зам. шефката на Районен съд Гюлфие Яхова и колежката й Габриела Тричкова, което стана със заповед на административния ръководител на Софийския апелативен съд Даниела Дончева, пише в. „Струма“.

Двете съдийки гледат граждански дела от миналата седмица в Окръжен съд, но председателят на Районен съд – Благоевград Вера Коева настоява командировките да бъдат прекратени, тъй като това ще се отрази на натовареността на техните колеги, като предложението е подкрепено от 7 съдии от същия съд.

Въпросът е разгледан на вчерашното заседание на Съдийската колегия на ВСС, която е оставила без уважение направеното искане, тъй като в двете съдилища натовареността на магистратите е около и под средната за страната, се казва в съобщение на пресцентъра.

Съдия Габриела Тричкова бе командирована на мястото на окръжния съдия Величка Борилова, която от една година е командирована в САС. На нейното място преди това бе командирована съдия Катя Сукалинска от Районен съд – Сандански, която се върна на старото си работно място.

В Окръжен съд има свободни места, като миналата година бяха обявени конкурси за два щата – 1 за наказателен и 1 за граждански съдия, които още не са приключили, отделено предстои и пенсиониране на съдия Емилия Топалова, така че ще има още вакантни места.

От 5 юли 2019 г. щатът на магистратите в Окръжен съд – Благоевград е 26 съдии. От няколко години в Окръжен съд е командирован съдия Атанас Иванов от РС – Благоевград, който също гледа граждански дела.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *