Отказа ли МБАЛ-Благоевград да приеме заразените с коронавирус майка и дъщеря?

В благоевградската болницата влизат одитори днес, за да ревизират работата на местните лекари и прояверят изявление на близка на семейство – майка и дъщеря от Горно Драглище, издъхнали от коронаинфекцията, която днес, заяви пред медии, че МБАЛ Благоевград е отказала да приеме родствениците и за лечение, пише struma.com. С изказването си опечалената и потънала в скръб жена, която е сестра на починалата 73-годишна пациентка, отприщи „бенда“ и започна една злостна и яростна атака срещу МБАЛ и лекарите в болницата В днешното си изявление сестрата на 73-годишната жена, твърди че болницата е отказала да ги приеме, след като станало ясно, че са заразени с коронавирус.

Ето как лекари от Инфекциозно отделение, приели майката и дъщерята, лекари от реанимация и болничният директор д-р Огнян Митев, описват хронологията на събитията: Майката и дъщерята, проявили признаци на заразата в дома им в разожкото село Горно Драглище. Били лекувани с антибиотици. Първа се оплакала дъщерята, която работила в столична оптика, а след това и майка й, която тя отишла да посети, след въведеното извънредно положение .След като почувствали неразположение, с типичната коноравирусна симптоматика, на 24 -ти март жените били превозени с частен превоз до Благоевград от сина в семейството, фризьора Данчо.

Идвайки в областния център, незабавно направили тестове за коронавирус в местната лаборатория „Рамус“. Платили 2 теста – бърз, който показал отрицателен резултат, а след него платили и втори тест, който е изпратен в лаборатория в София и е бил положителен. На следващия ден дошъл и вторият положителен резултат за коронавирус. Датата е 25-ти март! След 2-та положителни резултата майката и дъщерята потърсили помощ в болница в Благоевград около обяд на 25-ти. Постъпили с ярко манифестирани вече признаци на заразата и не се чувствали добре. Въпреки назначеното адекватно лечение, инфекцията се развивала много бързо. Виждайки това лекарите от инфекциозно се свързват с колегите си от реанимация и двете жени биват преместени спешно в интензивното отделение. Постъпват там с дихателна недостатъчност. Датата е 27 март. Интубирани са незабавно. Състоянието им се влошавало мълниеносно и в неделя 29 -ти март издъхна 73 -годишната жена, а часове по-късно почина и дъщерята.

Разтърсен от обвинението, че са отказали прием в инфекциозно отделение директорът на МБАЛ Благоевград д-р Огнян Митев, направил спешна проверка на детайлите по часове от приемането на майката и дъщерята в болницата, заяви пред Struma. com. Двете жени постъпиха на 25 -ти март в инфекциозно отделение на благоевградската болница и не е имало никакъв проблем с приемането им. Как си представяте, че няма да приемем пациенти с категорично доказана инфекция, това е абсурд и крайно несериозно изказване. При приемането им пациентките бяха вече в недобро състояние, но ходеха сами, не беше животозастрашаващо състояние. Приети са незабано в инфекциозно отделение, където състоянието им започна да се влошава много бързо. Това наложи преместването им в реанимация на болницата, където бяха интубирани и бе направено всичко необходимо за лечението им, но за съжаление изходът бе летален и за двете жени.

Причината за смъртта им е полиорганна недостатъчност, причинена от инфекцията. Смятам, че е крайно непочтено да се тиражират измислици и да се обвинява болницата в подобно нещо в такава тежка за света и страната ситуация. Лекари няма да приемат пациенти в разгара на пандемия??? Как си го представяте? Та нали ще ни разстрелят за подобно нещо. Не разбирам как има хора, на които може да им хрумне да твърдят такова нещо., пък и така злостно да клеветят болницата. Днес направих проверка, всичко проверихме, няма грешка, допусната от МБАЛ Благоевград нито в своевременния прием, нито при лечението на двете жени. С болка казвам : Лекари, сестри, санитари не заслужават да бъдат обругавани по такъв начин, те са на първа линия, изложени на заразата ,рискувайки собствения си живот и здраве да помагат на болните. Не се правим на герои, това ни е работата, но не мисля, че заслужаваме обиди, лъжи и нападки.

В МБАЛ Благоевград работят изключителни професионалисти, доказани специалисти. Заставам зад гърба на всички колеги, които днес се борят за здравето на заразените, на всички болни, и им пожелавам кураж в това опасно за всички ни време. Нека хората се пазят един друг, нека спазват набелязаните мерки, да бъдат дисциплинирани и отговорни към себе си и към другите. Така ще ни помогнат и на нас лекарите в битката срещу вируса. Бъдете здрави и се пазете !, каза болничният шеф. д-р Митев.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *